Wykonanie
Jestem całkowicie zakochana w pizzy! Jestem również leniwa, więc kiedy tylko
mogę zrobić coś prosto i szybko to wybieram taki sposób ;) Ciasto na pizzę - Jim Lahey. Zanim zrobię pizzę ciasto mrożę. Moim zdaniem jest wtedy zdecydowanie lepsze!Potrzebujemy (na 2 duże blachy):- 500g
mąki pszennej,- 1op suchych
drożdży (8g),- 3/4 łyżeczki
cukru,- 3/4 łyżeczki
soli,- 1 i 1/3szkl
wody.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier,
drożdże i
wodę. Wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części.W tym momencie możemy je zamrozić - przekładamy ciasto do naoliwionego woreczka i do zamrażarki. Jeśli nie mrozimy to na blachę posmarowaną
oliwą wykładamy ciasto i rozciągamy je dłońmi na całą wielkość blachy. Jeśli ciasto się klei - oprószyć je troszkę
mąką.Piec w ok. 200 - 250st. do zarumienienia.