Wykonanie
Świetne, wilgotne "conieco" do
kawy lub
herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)



1 szklanka
mąki pszennej tortowej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej250 gramów miękkiego
masła ewentualnie
margaryny4
jaja1 pełna po brzegi szklanka
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
wanilią2 duże
cytryny lub 3 średnie2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenialukier:1 pełna szklanka
cukru pudru5 - 6 łyżek
soku z cytrynyewentualnie:100 gramów
gorzkiej czekolady2 łyżki
oleju lub
masłaMiękkie
masło utrzeć na puch.
Jaja całe ubić na piankę z
cukrem.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.Do miski z utartym
masłem (
margaryną) dodać pianę z
jajek,
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, wlać
sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Cukier puder utrzeć dokładnie z
sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.
Czekoladę razem z
masłem roztopić w kąpieli
wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty
lukier.Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.