Wykonanie
Słoneczna, świeża babka cytrynowa z kawałkami
gorzkiej czekolady.Wilgotne, mięciutkie ciasto idealnie komponuje się z poranną
herbatką. :)Składniki:200 g
cukru4
jajka220 g
mąki pszennej130 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 g
masła200 g
jogurtu naturalnegosok z 1,5
cytrynyskórka otarta z 1
cytryny50 g posiekanej
gorzkiej czekoladyDodatkowo:2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia.Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy
masło,
jogurt, wlewamy
sok z cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną
czekoladę, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki (20 x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.Gotową babkę możemy polać przygotowanym z
soku z cytryny i
cukru pudru lukrem.Smacznego! :)Chocoholiczka


