ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa babka z czekoladą

Cytrynowa babka z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Słoneczna, świeża babka cytrynowa z kawałkami gorzkiej czekolady.
Wilgotne, mięciutkie ciasto idealnie komponuje się z poranną herbatką. :)
Składniki:
200 g cukru
4 jajka
220 g mąki pszennej
130 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g masła
200 g jogurtu naturalnego
sok z 1,5 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki (20 x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Gotową babkę możemy polać przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru lukrem.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/02/cytrynowa-babka-z-czekolada.html