ßßß
Słoneczna, świeża babka cytrynowa z kawałkami gorzkiej czekolady.Wilgotne, mięciutkie ciasto idealnie komponuje się z poranną herbatką. :)Składniki:200 g cukru4 jajka220 g mąki pszennej130 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g masła200 g jogurtu naturalnegosok z 1,5 cytrynyskórka otarta z 1 cytryny50 g posiekanej gorzkiej czekoladyDodatkowo:2 łyżki soku z cytryny4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki (20 x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.Gotową babkę możemy polać przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru lukrem.Smacznego! :)Chocoholiczka

