ßßß
Składniki:200 g miękkiego masła250 g cukru4 duże jajka230 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytrynyskórka otarta z 2 cytryn40 ml jogurt naturalnegocukier puder (do posypania)
Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując. Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Ciasto można także polać lukrem.Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.