Wykonanie
Moje pierwsze podejście do ciasta
cytrynowego (jakieś 8 lat temu) zakończyło się pięknym zakalcem :) Pamiętam, że ciasto miało być prezentem dla
męża i ku mojemu zdziwieniu i jakby na przekór porażce - było! Okazało się, że mąż zakalce po prostu uwielbia, ale niestety (a może na szczęście) od tamtej
pory nie uraczyłam go już ani jednym :D Minęło sporo czasu i dziś wiem, jakie błędy wtedy popełniłam. No cóż, człowiek uczy się na błędach :) Dzięki temu dziś podzielę się z Wam przepisem na idealne ciasto
cytrynowe. Tak! Jest według mnie idealne - puszyste, rozpływające się w ustach i mocno
cytrynowe i zakalca w nim nie uświadczycie ;)
Składniki:200 g miękkiego
masła250 g
cukru4 duże
jajka230 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyskórka otarta z 2
cytryn40 ml
jogurt naturalnegocukier puder (do posypania)
Miękkie
masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać
cukier cały czas miksując. Kiedy
masło z
cukrem się połączy dodawać po jednym
jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z
jogurtem i
sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z
cytryny. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Ciasto można także polać lukrem.
Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.