ßßß

5 płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju)1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi)1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku3 średnie ziemniaki1 średnie jabłko3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowesól, pieprz2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany 12%0,5 pęczka szczypiorku3 średnie burakisólsok z cytrynycukierBuraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować.
Rada: Ja buraczki piekę w większej ilości dwa dni wcześniej i podaję na przykład jako zasmażane buraczki do obiadu lub buraczki z cebulką, często też do sałatki używam swoich buraczków w słoiczkach.Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.Śledzie kroimy w cienkie paseczki.Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.Groszek odcedzamy z zalewy.Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę.W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy.Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.