Wykonanie
Obowiązkowa
sałatka na Wigilię, ale nie tylko... Szybka, prosta, dekoracyjna. a przede wszystkim ogromnie smaczna :)
5 płatów
filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z
oleju)1 mała fioletowa
cebula (lub 2 łyżki
cebulki ze
śledzi)1 mała lub 0,5 standardowej puszki
groszku3 średnie
ziemniaki1 średnie
jabłko3 średnie
ogórki kiszone lub 4 konserwowe
sól,
pieprz2 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu greckiego lub kwaśniej
śmietany 12%0,5 pęczka
szczypiorku3 średnie
burakisólsok z cytrynycukierBuraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut),
buraki też można ugotować.
Rada: Ja
buraczki piekę w większej ilości dwa dni wcześniej i podaję na przykład jako zasmażane
buraczki do obiadu lub
buraczki z
cebulką, często też do sałatki używam swoich
buraczków w słoiczkach.
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy
cebuli ze
śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ogórki i
jabłko kroimy w drobną kosteczkę.W jednej misce mieszamy
ziemniaki,
śledzie,
groszek,
jabłko,
cebulę,
ogórki, dodajemy
sól i
pieprz,
majonez z
jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Do drugiego naczynia przekładamy starte
buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki
cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku
buraków), szczyptę
soli i
sok z cytryny, mieszamy.Na półmisku układamy obok siebie
sałatkę śledziową i doprawione
buraczki, całość posypujemy siekanym
szczypiorkiem.