Wykonanie
Sałatka śledziowo - buraczana to obowiązkowe danie na świątecznym
stole do którego zasiadam. Jak mało która
sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami .
śledzie marynowane w occie 4 sztuki
jabłko twarde - 1 sztuka
ziemniaki - 3 sztuki
ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki
majonez - 3 łyżki
buraczki - 5 sztuk
ocet jabłkowy - 4 łyżki
fasolka czerwona z puszki - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
pieprz,
sól,
cukierBuraczki i
ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie w mundurkach (nie rozgotować). Po ugotowaniu obrać ze skórki.
Ziemniaki pokroić w kostkę a
buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Do
buraczków dodajemy poszatkowaną
cebulę i przelaną zimną
wodą fasolkę. Doprawiamy
octem,
solą,
pieprzem i
cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Jabłko, i
ogórka kroimy w kostkę,
śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy
ziemniaki,
majonez, doprawiamy
sola i
pieprzem, mieszamy.
Sałatkę układamy na przemian
buraczki z masą
śledziową. Możemy posypać
natką.