Wykonanie
Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce.Uwielbiam
buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również
botwinkę.
BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ?Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu,
sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe).Ponadto sok z surowego
buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek.Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie
mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować
buraki w kuchni, ze względu na dużą zawartość
cukru.
Składniki na 4 porcje:500 g ugotowanych lub upieczonych
buraczków1
cebula1
jabłko1 duża łyżka
oleju lnianego lub każdy inny1 łyżka
octu lub każdy innypłaska łyżeczka
cukrułyżeczka
soliświeży
pieprz z młynkaWykonanie:
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać
jabłko i
cebulę .
Buraki razem z
jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w piórka. Dodać
przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!