Wykonanie
Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam
buraczki do obiadu.Chcę Wam przedstawić dwa sposoby gotowania
buraków w jednym wykorzystamy
wywar na barszcz w drugim nie.

Wariant gotowania nr 1:Potrzebne będzie:ok. 10 kg
buraczkówcukierocetsólpieprzBuraczki obieramy i dajemy do garnków i zalewamy
wodą. Do tej
wody dajemy 4 łyżki
cukru, 3 łyżki
octu spirytusowego i 1 łyżkę
soli.Gotujemy
buraczki do ok. 3/4 miękkości.Następnie do słoi (mi wyszło 8 litrowych) przelewamy
wywar i mamy już gotowy do barszczyku. Ja jeszcze słoje z
wywarem gotowałam. Do garnka dajemy słoje i zalewamy do 3/4 wysokości
wodą i gotujemy.

Gdy się zagotują, to ok. 5 minut gotujemy następnie wyciągamy słoje i obracamy do góry dnem.
Buraczki trzemy. Ja wykorzystałam moją cudowną maszynkę i oszczędzam na czasie :)Po starciu
buraczków dałam ok. 2 łyżeczki
pieprzu, 2 łyżki
cukru 4 łyżki
octu. To wszystko mieszam i wkładam do słoików ( u mnie było to ok. 20 słoików 250-300 ml). Zakręcam i podobnie jak z
wywarem zagotowuję słoje.

Wariant gotowania nr 2W tym wariancie pukamy
buraki i zalewamy
wodą. Gotujemy do 3/4 miękkości. Gdy już są gotowe wszystko zalewamy zimną
wodą. Wtedy obieranie
buraków jest super szybkie, bo skóra odchodzi wręcz sama. Niestety
wody z gotowania już nie wykorzystamy do niczego.