ßßß Cookit - przepis na Majonezowa surówka obiadowa z buraczków i ogórków kiszonych

Majonezowa surówka obiadowa z buraczków i ogórków kiszonych

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie moje samopoczucie było naprawdę kiepskie. Nie chorowałam przez całą zimę, więc musiałam odpokutować z nawiązką na samą końcówkę. Mając na uwadze cenne właściwości buraków, wypełniliśmy nimi sporą część lodówki. Teraz kombinuję co dobrego z nich przyrządzić. Na pierwszy rzut powstała znakomita surówka. Już dawno żadna nie smakowała mi tak bardzo. Coś czuję, że stanie się nieodłącznym elementem wiosennych obiadów. Jeśli jeszcze nie próbowaliście łączyć buraków z ogórkami kiszonymi, zdecydowanie czas na krok w przód. Przepis znalazłam przypadkiem na forum - jest fantastyczny!!!
Składniki:
- 2 duże buraki, ugotowane w mundurkach,
- 3 niewielkie ogórki kiszone,
- 1 mała cebula,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- 1,5-2 łyżki majonezu.
Ugotowane buraki obieramy, a gdy przestygną ścieramy na tarce o małych oczkach. Na tej samej tarce ścieramy ogórki (ze skórką). Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec mieszamy z majonezem. Surówka najlepiej smakuje po "przegryzieniu się" w lodówce (ok.1 godz.), ale można jeść od razu. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/majonezowa-surowka-obiadowa-z-buraczkow.html