Wykonanie
Ciasto jest po prostu szatańsko pyszne i diabolicznie kaloryczne, ale co tam, pyyyycha :)
biszkopt jasny:3
jaja4 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamały słoiczek nutelli (240 gramów)ciasto
bakaliowe:2
białka0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych50 gramów
wiórków kokosowych50 gramów
rodzynek (wymieszałam na pół z
suszoną żurawiną)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru pudru50 gramów
gorzkiej czekolady startej na dużych oczkachmasa budyniowa:1
budyń waniliowy bez
cukru (40 gramów)4 łyżki
cukru125 gramów
masła1,5 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejciemny
biszkopt:3
jaja3 łyżki
mąki pszennej tortowej4 łyżki
cukru1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa
mascarpone:250 gramów
serka mascarpone100 gramów
białej czekoladydodatkowo:4 łyżki ciemnego
kakaoJasny
biszkopt.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.Ciemny
biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier, miksować chwilkę,
potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Ciasto
bakaliowe.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać
bakalie i startą
czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.Posmarowany masą
czekoladową jasny
biszkopt przykryć
ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.Masa budyniowa:1 szklankę
mleka zagotować z
masłem i
cukrem, w pozostałym
mleku rozprowadzić
budyń z dodatkową łyżeczką
mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować
budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto
bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym
biszkoptem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z
serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny
biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym
kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

