ßßß
biszkopt jasny:3 jaja4 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamały słoiczek nutelli (240 gramów)ciasto bakaliowe:2 białka0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych50 gramów wiórków kokosowych50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru pudru50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkachmasa budyniowa:1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)4 łyżki cukru125 gramów masła1,5 szklanki mleka1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanejciemny biszkopt:3 jaja3 łyżki mąki pszennej tortowej4 łyżki cukru1 kopiasta łyżka ciemnego kakao0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa mascarpone:250 gramów serka mascarpone100 gramów białej czekoladydodatkowo:4 łyżki ciemnego kakaoJasny biszkopt.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.Ciemny biszkopt.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Ciasto bakaliowe.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.Masa budyniowa:1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
