ßßß Cookit - przepis na Deser z patelni: kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym

Deser z patelni: kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Piękne popołudnie, prawda?
Już po obiedzie?
Przed czy po spacerze?
A może powoli parzy się pachnąca, mocna kawa?
.... a w głowie zrodziła się właśnie myśl: chce mi się czegoś słodkiego....
Biszkoptowe ciasto, przełożone aksamitnym czekoladowym kremem. Bez piekarnika. Bez spędzania godzin w kuchni.
Na ten deser potrzebujecie 15 minut.
Już jest kawa... Jest i deser :)
Zapraszam!
Składniki na 2 sztuki (patelnia o średnicy 15 cm):
ciasto:
1 jajko
1/3 szklanki mleka skondensowanego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 czubata łyżka serka mascarpone
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam serek mascarpone z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodaję czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli wodnej, w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku).
W miseczce ubijam trzepaczką jajko z mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i wylewam połowę ciasta, smażę na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Każdy biszkoptowy omlet smaruję połową kremu czekoladowego, składam na pół i oprószam cukrem pudrem. Przed podaniem kroję w trójkąty.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/deser-z-patelni-kokosowy-biszkopt-z.html