Wykonanie
Piękne popołudnie, prawda?Już po obiedzie?Przed czy po spacerze?A może powoli parzy się pachnąca, mocna kawa?.... a w głowie zrodziła się właśnie myśl: chce mi się czegoś słodkiego....
Biszkoptowe ciasto, przełożone aksamitnym
czekoladowym kremem. Bez piekarnika. Bez spędzania godzin w kuchni.Na ten deser potrzebujecie 15 minut.Już jest
kawa... Jest i deser :)Zapraszam!



Składniki na 2 sztuki (patelnia o średnicy 15 cm):ciasto:1
jajko1/3 szklanki
mleka skondensowanego1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego2 płaskie łyżki
maki pszennej2 łyżki
wiórków kokosowych0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1 czubata łyżka
serka mascarpone1/2 tabliczki
czekolady mlecznej1 łyżeczka
cukru pudruDodatkowo:
cukier puder do posypania
masło klarowane do smażeniaPrzygotowanie:Mieszam
serek mascarpone z
cukrem waniliowym po czym stopniowo dodaję
czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli
wodnej, w misce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku).W miseczce ubijam trzepaczką
jajko z
mlekiem,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodaję
mąkę i
proszek do pieczenia, a na końcu
wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
masła i wylewam połowę ciasta, smażę na średnim ogniu z obu stron na złoto.Każdy
biszkoptowy omlet smaruję połową
kremu czekoladowego, składam na pół i oprószam
cukrem pudrem. Przed podaniem kroję w trójkąty.Przepis autorski.



