ßßß
3 gruszki/ plus jedna na wierzch/350 g mąki pszennej250 g cukru/ dałam 150g/3 jaja2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego100 g miękkiego masła60 g wiórków kokosowychczekoladowe kropelki /w oryginale nie ma/cukier puder do posypaniaWykonanie:
Przygotować foremkę /użyłam tortownicy o średnicy ok.23 cm/ i papier do pieczenia.Wielkość papieru powinna być większa niż rozmiar foremki o kilka centymetrów z każdej strony. Wystarczy go dobrze namoczyć w wodzie , wycisnąć i wyłożyć całą formę /z bokami/. Obrać gruszki i pokroić w średniej wielkości kostkę, wsypać do miski. Do gruszek wbić jajka, dodać cukier i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi do ubijania wymieszać dokładnie masę . Dodać masło/powinno być bardzo miękkie/, mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać . Na koniec dosypać kokos i kropelki czekolady. Masa staje się w tym momencie bardzo gęsta, należy ją starannie wymieszać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy/wierzch obłożyć plasterkami gruszek/ i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30-40 min w temp.180 st.