Wykonanie

Niezwykle proste ciasto
owocowe dla leniuszków i wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt
wile czasu, nie lubią sterty brudnych pojemników i naczyń, a lubią przekąsić coś słodkiego. To ciasto od początku do końca przygotowuje się w jednej misce.

Przeglądając ten przepis nie miałam zbyt wielkiego przekonania, co do sposobu wykonania ciasta. Wydawało mi się zbyt proste . Zrobiłam, ciasto udało się, a nieufność oddaliła się na dobre.Przepis pochodzi z książki Le
ricette di casa ClericiSkładniki:

3 gruszki/ plus jedna na wierzch/350 g
mąki pszennej250 g cukru/ dałam 150g/3
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego100 g miękkiego
masła60 g
wiórków kokosowychczekoladowe kropelki /w oryginale nie ma/
cukier puder do posypaniaWykonanie:

Przygotować foremkę /użyłam tortownicy o średnicy ok.23 cm/ i papier do pieczenia.Wielkość papieru powinna być większa niż rozmiar foremki o kilka centymetrów z każdej strony. Wystarczy go dobrze namoczyć w wodzie , wycisnąć i wyłożyć całą formę /z bokami/. Obrać
gruszki i pokroić w średniej wielkości kostkę, wsypać do miski. Do
gruszek wbić
jajka, dodać
cukier i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi do ubijania wymieszać dokładnie masę . Dodać masło/powinno być bardzo miękkie/,
mąkę ,
proszek do pieczenia, wymieszać . Na koniec dosypać
kokos i kropelki
czekolady. Masa staje się w tym momencie bardzo gęsta, należy ją starannie wymieszać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy/wierzch obłożyć plasterkami gruszek/ i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30-40 min w temp.180 st.
