Wykonanie
Ciasto, które mi się przyśniło, poważnie :) Kruche blaty przełożone pysznymi masami z chrupiącą
orzechową warstwą. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.

ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 gramów stopionego, schłodzonego
masła lub
margaryny¾ szklanki
cukru2 płaskie łyżki
cukru waniliowegomasa
jabłkowa:2 kg
jabłek3
cytrynowe galaretkiewentualnie
cukier do smaku (ja nie
dawałam, ale to zależy od
jabłek)masa budyniowa:2 budynie
waniliowe bez
cukru (takie po 40 gramów)3 szklanki
mleka2 łyżki
mąki krupczatki4 kopiaste łyżki
cukru (po dodaniu
masła, spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)2 łyżki
cukru waniliowego350 - 400 gramów miękkiego
masłamasa orzechowa:350 gramów grubo posiekanych
orzechów włoskich6 łyżek
miodu160 gramów
masła lub
margaryny200 gramów
cukru (dałam brązowy)
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
cukrami, wbić
jaja, dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części.Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją pierwszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem gęsto, upiec w 190 stopniach przez 20 minut, na złoto.Ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, ułożyć na równej powierzchni do całkowitego przestygnięcia. To samo zrobić z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki, wsypać do rondla, podlać 0,5 - ¾ szklanki
wody, dusić na małym ogniu, dopóki sok z
jabłek nie będzie zredukowany do minimum. Następnie wsypać
galaretki, wymieszać energicznie i dokładnie, odstawić dopóki masa nie będzie gęstnieć, następnie rozprowadzić ją na pierwszym blacie, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć (uwaga, blaty są bardzo kruche, jeśli będziemy niedelikatni, mogą popękać ! ). Ciasto wstawić do lodówki.Z 3 szklanek
mleka odlać ¾ szklanki, resztę
mleka zagotować. W mniejszej części
mleka dokładnie rozprowadzić 2 budynie, 2 łyżki
mąki krupczatki i
cukry, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Kiedy pozostałe
mleko zawrze, wlać mieszankę, ugotować
budyń, schłodzić.Następnie do masy budyniowej (będzie mocno gęsta, ale taka ma być) stopniowo dodawać miękkie
masło i ucierać na jednolitą masę.Masę budyniową wykładamy na drugi kruchy blat, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.W rondlu rozpuszczamy
masło z
miodem i
cukrem, wsypujemy
orzechy, mieszamy, masa ma oblepić
orzechy.Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, żeby blaty namiękły masami).
