Wykonanie
Takich muffinek dawno nie
jadłam. To nie są te z rodzaju suchych albo o takiej porowatej strukturze jak gąbka. Nie są za bułowate, za ciężkie. Każdy kto ma swoją idealną muffinkę: dużą w rozmiarach 3 normalnych albo malutką, na jeden kęs. Suchą, z
masłem albo wprost przeciwnie – wilgotną, z dużą ilością
masła. Jeśli chodzi o ciasto, to ja mam tę. Ciasto trochę przypomina
drożdżowe, jest pulchne i podobne, jak w dobrej drożdżówce. A na wierzchu dwa
jabłkowe skrzydełka.Przepis z Siedmiu rodzajów ciast Icy Provkok.
Składniki:100 g
masła lub
margaryny150 g
cukru4
jajka450 g
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego100 ml
mleka1-2
jabłkaWykonanie:Utrzyj tłuszcz z
cukrem na gładką masę, dodawaj
jajka (jedno po drugim) i energicznie mieszaj. Do miski z
mąką wsyp
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy, następnie dodaj do masy
maślanej i ostrożnie ucieraj. Dodaj
mleko. Wymieszaj wszystko tylko na tyle, żeby nie było większych grudek. Nałóż ciasto do papierowych foremek.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki (mogą być ósemki, albo jeszcze cieniej). Rób w babeczkach wgłębienia i wkładaj w nie
owoce. Piecz w środkowej części piekarnika w temperaturze 200 o C przez 15 minut.
Wróciłam z wakacji na dobre. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie
mogę powiedzieć na pewno, że nie wpadną na jakiś pomysł. W każdym razie, jeśli chodzi o wakacje – koniec. O Paryżu mogłabym dłuuuugo opowiadać. Przywiozłam mnóstwo przepisów, pomysłów i inspiracji. Więc opowieści będzie mnóstwo, przy okazji kolejnych pichceń.