Wykonanie
Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam
biszkopt orzechowy, a dopiero
potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto
biszkoptowe tylko kruche z polewą
orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się
hitem. Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno
orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo-orzechoowa polewa.Składniki na ciasto:8
jajek1/2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru1/2 szklanki mielonych
orzechów włoskich1 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki pszennej5
żółtek1
cukier waniliowy2
margarynySkładniki na polewę
orzechową:1/3 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru20 dag
orzechów włoskich3 łyżki
mioduBiałka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych
białek dodajemy po trochu
żółtka i
cukier nie przerywając ubijania.
Białka,
cukier i
żółtka..........................................Na końcu dodajemy mielone
orzechy z
mąką i
proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Z
orzechami,
mąką i
proszkiem do pieczenia...........................................................Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na blaszce.................................................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt po upieczeniu.......................................................Do garnka wlewamy
mleko, dodajmy budynie,
cukier,
cukier waniliowy,
mąkę i
żółtka.
Składniki na
budyń........................................Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu.
Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony
budyń.
Margaryna i
budyń..................................................................Upieczony i wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy.
Masa na
biszkopcie..........................................................................Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim
ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą masą.
Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni.
Prażenie
orzechów...............W garnku rozpuszczamy
margarynę z
cukrem i
miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia.
Margaryna,
cukier i
miód....................................................Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone
orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
Z dodatkiem
orzechów.........................................................Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła.
Z polewą
orzechową........................................................Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
Orzechowiec.......................................................................