ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec

Orzechowiec

nazwa

Wykonanie

Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem. Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo-orzechoowa polewa.
Składniki na ciasto:
8 jajek
1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 margaryny
Składniki na polewę orzechową:
1/3 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
20 dag orzechów włoskich
3 łyżki miodu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochu żółtka i cukier nie przerywając ubijania.
Białka, cukier i żółtka..........................................
Na końcu dodajemy mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Z orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia...........................................................
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na blaszce.................................................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt po upieczeniu.......................................................
Do garnka wlewamy mleko, dodajmy budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka.
Składniki na budyń........................................
Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony budyń.
Margaryna i budyń..................................................................
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy.
Masa na biszkopcie..........................................................................
Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą masą. Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni.
Prażenie orzechów...............
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia.
Margaryna, cukier i miód....................................................
Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
Z dodatkiem orzechów.........................................................
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła.
Z polewą orzechową........................................................
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
Orzechowiec.......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/10/Orzechowiec.html