ßßß
0,6 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego1 jajonamoczona w mleku i odciśnięta kajzerka2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, pieprz0,5 łyżeczki suszonej bazylii0,5 łyżeczki suszonego oregano0 , 5 łyżeczki suszonego cząbru0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, można dać mniej lub zamienić na słodką)mąka pszenna do obtaczania pulpetówsos:2,5 szklanki wody3 łyżki koncentratu pomidorowego2 posiekane na plasterki ząbki czosnku0,5 łyżeczki cukru1/3 łyżeczki płatków chilisól, pieprz, vegeta1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%1 duża lub dwie małe cebule100 gramów startego pikantnego sera żółtegoMięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, podsmażyć krótko na patelni, poukładać w płaskim, ale szerokim naczyniu żaroodpornym.Cebule posiekać, zeszklić na patelni.Wodę zagotować, dodać do niej koncentrat, przyprawy, posiekany czosnek, wrzucić podsmażoną cebulę, zagotować, wymieszać, wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać ponownie.Sosem zalać pulpety.