Wykonanie
Pachnące śródziemnomorskimi aromatami pulpety, które "same się robią". Proporcje i rodzaje
ziół możemy dawkować wg własnych upodobań. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie
makaronów,
ryżu, frytek czy pieczonych ziemniaczków, polecam :)

0,6 kg
mielonego mięsa wieprzowo - wołowego1
jajonamoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz0,5 łyżeczki suszonej
bazylii0,5 łyżeczki
suszonego oregano0 , 5 łyżeczki suszonego cząbru0,5 łyżeczki
ostrej papryki (opcjonalnie, można dać mniej lub zamienić na słodką)
mąka pszenna do obtaczania pulpetówsos:2,5 szklanki
wody3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 posiekane na plasterki ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
płatków chilisól,
pieprz,
vegeta1 kopiasta łyżka kwaśnej
śmietany 18%1 duża lub dwie małe
cebule100 gramów startego pikantnego
sera żółtegoMięsko połączyć z
jajem,
przyprawami, zmieloną (razem z
mięsem)
kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż
orzech włoski, obtaczać w
mące, podsmażyć krótko na patelni, poukładać w płaskim, ale szerokim naczyniu żaroodpornym.
Cebule posiekać, zeszklić na patelni.
Wodę zagotować, dodać do niej koncentrat,
przyprawy, posiekany
czosnek, wrzucić podsmażoną
cebulę, zagotować, wymieszać, wyłączyć gaz, dodać
śmietanę, wymieszać ponownie.Sosem zalać pulpety.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec pulpeciki około 40 minut.W połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać
startym serem żółtym, zapiec, gotowe.