ßßß Cookit - przepis na pulpeciki ziołowe zapiekane w sosie

pulpeciki ziołowe zapiekane w sosie

nazwa

Wykonanie

Pachnące śródziemnomorskimi aromatami pulpety, które "same się robią". Proporcje i rodzaje ziół możemy dawkować wg własnych upodobań. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie makaronów, ryżu, frytek czy pieczonych ziemniaczków, polecam :)
0,6 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 jajo
namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0 , 5 łyżeczki suszonego cząbru
0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, można dać mniej lub zamienić na słodką)
mąka pszenna do obtaczania pulpetów
sos:
2,5 szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 posiekane na plasterki ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki płatków chili
sól, pieprz, vegeta
1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 duża lub dwie małe cebule
100 gramów startego pikantnego sera żółtego
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, podsmażyć krótko na patelni, poukładać w płaskim, ale szerokim naczyniu żaroodpornym.
Cebule posiekać, zeszklić na patelni.
Wodę zagotować, dodać do niej koncentrat, przyprawy, posiekany czosnek, wrzucić podsmażoną cebulę, zagotować, wymieszać, wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać ponownie.
Sosem zalać pulpety.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec pulpeciki około 40 minut.
W połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym, zapiec, gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/pulpeciki-zioowe-zapiekane-w-sosie.html