Wykonanie
Dobra propozycja obiadowa na szybkie danie. Przypomina wyglądem lasagne. Zastąpienie właściwego
makaronu lasagne naleśnikami wcale nie jest takie złe. Powiedziałabym więcej jest nawet lepsze. Tak bynajmniej stwierdzili moi domownicy podczas obiadu. Ciasto naleśnikowe jest pulchne, apetyczne i dobrze komponuje się z farszem.A co najbardziej sobie cenię w tej potrawie to szybkie wykonanie w przeciwieństwie do wykonywania oryginalnych płatów lasagne.Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 2/2010.

Składniki na naleśniki :4
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1½ szklanki zimnej
wody1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soliSkładniki na farsz :50 dag mielonej
łopatki wieprzowej1 duża
cebula1 duży ząb
czosnku5 łyżek
przecieru pomidorowego4 łyżeczki
suszonego oregano3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuponadto :25 dag
żółtego sera1 słoiczek gotowego
sosu słodko- kwaśnegoolej do smażenia naleśnikówWykonanie naleśników :
Jajka,
mąkę,
cukier,
sól i
mleko dajemy do naczynia i miksujemy. Dodajemy
wodę i dalej miksujemy. Odstawiamy na 15 minut aby
mąka rozkleiła się. Na małej patelni o średnicy ok. 15 cm rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i smażymy naleśniki na jasny kolor. Wyszło mi 18 sztuk naleśników.Wykonanie farszu :Drobno posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażamy do zeszklenia na
oleju. Dodajemy
mięso i smażymy ok. 5 minut stale mieszając. Wlewamy
przecier pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Dajemy
oregano i do smaku
pieprz i
sól. Dokładnie mieszamy i podduszamy jeszcze ok. 2 minuty.Wykonanie przekładańca :W żaroodpornym naczyniu wlewamy na dno po 1 łyżce
oleju i
przecieru pomidorowego. Równomiernie rozprowadzamy po dnie. Kładziemy 3 naleśniki tak aby zachodziły na siebie. Farsz dzielimy na 5 części i jedną część rozprowadzamy równomiernie na naleśnikach. Posypujemy startym
żółty serem. Kładziemy na to 3 kolejne naleśniki i tak powtarzamy czynności do wyczerpania się składników. Zapiekamy pod przykryciem 30 minut od chwili włożenia do zimnego piekarnika w temp. 200°C. Posupujemy
żółtym serem i wstawiamy ponownie do wyłączonego już piekarnika aby
ser roztopił się.Podajemy w porcjach polanych
sosem słodko-kwaśnym i z dodatkiem
ogórka kiszonego.Ja podałam z
ogórkiem konserwowym z dodatkiem
chili.
