ßßß
ciasto:1,5 szklanki mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)1 łyżka oliwy z oliwek0,5 łyżeczki soli0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżychfarsz:2 filety z kurczaka + ulubiona przyprawa3/4 paczuszki mrożonego szpinaku3 - 4 ząbki czosnkusól, pieprzduża XXL kulka mozzarelli80 gramów startego cheddara + 4 - 5 łyżek kukurydzy z puszkisos:1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki pikantnego ketchupu0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej1/3 łyżeczki oregano1/3 łyżeczki bazyliiszczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta soli)Mąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oleju, wysmażamy porządnie z soku, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.Kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawą, smażymy na patelni.Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajmy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.Mozzarellę kroimy na plasterki, cheddar ścieramy na dużych oczkach.Po upływie 30 minut ciasto smarujemy sosem, następnie wykładamy szpinak, posypujemy go kawałkami kurczaka, kukurydzą, wykładamy mozzarellę, posypujemy cheddarem, zapiekamy około 20 - 22 minut w temperaturze 200 stopni.