Wykonanie
Przepyszna i błyskawicznie powstająca, gorąco polecam !

ciasto:1,5 szklanki
mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)1 łyżka
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki
soli0,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży lub 15 gramów świeżychfarsz:2
filety z kurczaka + ulubiona
przyprawa3/4 paczuszki
mrożonego szpinaku3 - 4 ząbki
czosnkusól,
pieprzduża XXL kulka
mozzarelli80 gramów startego
cheddara + 4 - 5 łyżek
kukurydzy z puszkisos:1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki pikantnego
ketchupu0,5 łyżeczki
papryki słodkiej lub ostrej1/3 łyżeczki
oregano1/3 łyżeczki
bazyliiszczypta
ziół prowansalskich + odrobina (szczypta
soli)
Mąkę przesiewamy z
solą,
drożdżami, dolewając stopniowo
wodę zagniatamy elastyczne ciasto.Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie
ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami
oleju, wysmażamy porządnie z soku, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki
czosnku,
sól i
pieprz.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy
przyprawą, smażymy na patelni.Koncentrat mieszamy z
ketchupem, dodajmy
przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Mozzarellę kroimy na plasterki,
cheddar ścieramy na dużych oczkach.Po upływie 30 minut ciasto smarujemy sosem, następnie wykładamy
szpinak, posypujemy go kawałkami
kurczaka,
kukurydzą, wykładamy
mozzarellę, posypujemy
cheddarem, zapiekamy około 20 - 22 minut w temperaturze 200 stopni.
