Wykonanie
Pizzerinki przygotowuję przede wszystkim na imprezy. Każdy lubi pizzę, poza tym są małe i poręczne, czyli takie jaka przekąska być powinna. Smakują mi w każdej wersji, dziś prezentuję ją w wersji najzdrowszej z pojawiających się w moim domu. ;-) Zwykłą
mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą.
Mozzarella,
szpinak,
kukurydza i
kurczak - proste i sprawdzone smaki. Polecam!

350g
mąki pszennej pełnoziarnistej20g świeżych
drożdży200ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
suszonego oregano1
filet z kurczaka200g
mozzarelli200g
świeżego szpinaku1/2 puszki
kukurydzykoncentrat pomidorowysól,
pieprz,
bazylia,
oregano1.
Mąkę mieszamy z
solą i
oregano.2. Do ciepłej
wody dodajemy pokruszone
drożdże wraz z
cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z
mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy
mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy
bazylią i
oregano i smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.4. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną
olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy
mozzarellą, kładziemy
szpinak,
kurczaka,
kukurydzę. Posypujemy szczyptą
bazylii i
oregano.5. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut.



