ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem

Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pizzerinki przygotowuję przede wszystkim na imprezy. Każdy lubi pizzę, poza tym są małe i poręczne, czyli takie jaka przekąska być powinna. Smakują mi w każdej wersji, dziś prezentuję ją w wersji najzdrowszej z pojawiających się w moim domu. ;-) Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mozzarella, szpinak, kukurydza i kurczak - proste i sprawdzone smaki. Polecam!
350g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
200ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonego oregano
1 filet z kurczaka
200g mozzarelli
200g świeżego szpinaku
1/2 puszki kukurydzy
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, bazylia, oregano
1. Mąkę mieszamy z solą i oregano.
2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy bazylią i oregano i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
4. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy mozzarellą, kładziemy szpinak, kurczaka, kukurydzę. Posypujemy szczyptą bazylii i oregano.
5. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/pizzerinki-penoziarniste-ze-szpinakiem.html