ßßß Cookit - przepis na Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem

Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-)
(składniki na 1 małą pizzę)
175g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g świeżych drożdży
100ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
100g sera żółtego lub mozzarella (startego)
2 garści świeżego szpinaku
3 jajka L
2 łyżki koncenratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
4-5 zielonych oliwek
1/2 fileta z kurczaka
bazylia, oregano, czubryca zielona, sól, pieprz
1. Mąkę mieszamy z solą i oregano.
2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę.
5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/pizza-penoziarnista-z-jajkiem-sadzonym.html