Wykonanie
Lubicie
jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek
mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków
kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-)

(składniki na 1 małą pizzę)175g
mąki pszennej pełnoziarnistej10g świeżych
drożdży100ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
suszonego oregano100g
sera żółtego lub
mozzarella (startego)2 garści
świeżego szpinaku3
jajka L2 łyżki
koncenratu pomidorowego2 łyżki
kukurydzy z puszki4-5 zielonych
oliwek1/2
fileta z kurczakabazylia,
oregano, czubryca zielona,
sól,
pieprz1.
Mąkę mieszamy z
solą i
oregano.2. Do ciepłej
wody dodajemy pokruszone
drożdże wraz z
cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z
mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy
mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy
serem, kładziemy
szpinak,
kurczaka,
oliwki,
kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe
jajka.
Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę.5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.


