Wykonanie
Klasyczna
rybka, bardzo lubiana przez moją rodzinkę. Podaję ją na ciepło z
ryżem lub na zimno, do
chleba.

około 700 -800 gramów filetów (optymalnie z
dorsza, u mnie akurat są kostki, ale bardziej polecam świeży filecik)4 średnie
marchewki1
pietruszka0,5 małego
selera2
cebule2 - 3 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowego lub puszka
pomidorów w sosie własnym
mąka do obtaczania
rybkisok z cytryny do skropienia
rybysól,
pieprzliść laurowyszczypta
ostrej papryki (opcjonalnie)odrobina
cukru (jeśli
sos jest zbyt kwaśny)
Rybkę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy
solą,
pieprzem, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera ścieramy na tarce na grubych oczkach,
cebulkę kroimy w piórka.
Rybę obtaczamy w
mące, niektórzy jeszcze panierują ją w
jaju i
bułce tartej (ja akurat tak nie robię).
Rybkę smażymy na złoto na
oleju, wykładamy na talerzyk.
Cebulkę podsmażamy do zeszklenia (ja robię to na innym tłuszczu niż smażyłam
rybę). Do
cebuli dorzucamy resztę startych warzyw, smażymy przez parę minut wszystko, cały czas mieszając.Następnie warzywa zalewamy około 3/4 - 1 szklanką
wody, dodajemy
sól,
pieprz, ziele i
liść laurowy, ewentualnie
ostrą paprykę i gotujemy około 10 - 12 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by warzywa się nie przypaliły.Następnie dodajemy do nich
koncentrat pomidorowy, zagotowujemy wszystko przez około 2 minutki. Sosu ma zostać około 1/4 pierwotnej ilości. Jeśli jest zbyt kwaśny, możemy dodać do niego odrobinkę
cukru.W naczyniu układamy na spodzie warstwę warzyw, następnie kawałki
rybki,
potem znów warzywa i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą mają być warzywa.Podajemy na zimno z
chlebkiem lub na ciepło w towarzystwie
ryżu.