ßßß
około 700 -800 gramów filetów (optymalnie z dorsza, u mnie akurat są kostki, ale bardziej polecam świeży filecik)4 średnie marchewki1 pietruszka0,5 małego selera2 cebule2 - 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w sosie własnymmąka do obtaczania rybkisok z cytryny do skropienia rybysól, pieprzliść laurowyszczypta ostrej papryki (opcjonalnie)odrobina cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny)Rybkę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulkę kroimy w piórka.Rybę obtaczamy w mące, niektórzy jeszcze panierują ją w jaju i bułce tartej (ja akurat tak nie robię). Rybkę smażymy na złoto na oleju, wykładamy na talerzyk.Cebulkę podsmażamy do zeszklenia (ja robię to na innym tłuszczu niż smażyłam rybę). Do cebuli dorzucamy resztę startych warzyw, smażymy przez parę minut wszystko, cały czas mieszając.Następnie warzywa zalewamy około 3/4 - 1 szklanką wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy, ewentualnie ostrą paprykę i gotujemy około 10 - 12 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by warzywa się nie przypaliły.Następnie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy, zagotowujemy wszystko przez około 2 minutki. Sosu ma zostać około 1/4 pierwotnej ilości. Jeśli jest zbyt kwaśny, możemy dodać do niego odrobinkę cukru.W naczyniu układamy na spodzie warstwę warzyw, następnie kawałki rybki, potem znów warzywa i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą mają być warzywa.Podajemy na zimno z chlebkiem lub na ciepło w towarzystwie ryżu.