Wykonanie
Postanowiłam wykorzystać woreczki z "Pomysłu na..."
marki Winiary w nieco inny sposób!
Mieszanki przypraw, do których dołączone są woreczki zawsze się przydadzą do innego dania a woreczki mają idealną wielkość do przygotowania
kuskusu w piekarniku. Sama byłam zaskoczona tym, co z tego kreatywnego gotowania wyszło :)

Składniki (2 porcje):- 1 opakowanie
kaszy kuskus marki Kupiec- 2
piersi z kurczaka- 2 woreczki z Pomysłu na...
marki Winiary- 1
czerwona papryka- 1
czerwona cebula- garść czarnych
oliwek- łyżeczka
kaparów- garść
suszonych pomidorów-
ser feta- 1 łyżka
przyprawy indyjskiej
curry- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka
soli i
pieprzu- 1 łyżeczka
kolendry- 1 ząbek
czosnku- 2 cm korzeń
imbiru-
oliwa z oliwek-
olej- 1/2 szklanki
wody lub
białego winaPrzygotowanie:Wszystkie składniki kroję w paski. Do miski wsypuje
kuskus dodaję do niego około 2 łyżki
oliwy i
oleju i mieszam palcami aż
zrobi się mokry. Jeżeli jest za suchy, dodaje więcej
oliwy. Następnie wsypuje do niego
przyprawy,
czosnek,
imbir i
suszone pomidory. Mieszam. Do woreczka wrzucam
kuskus, dodaję
paprykę,
cebulę,
oliwki,
kapary,
kurczaka. Dolewam
wina, zamykam szczelnie woreczek. 1 woreczek to 1 porcja, więc czynność powtarzam. Woreczki wsadzam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 30 minut. Po wyjęciu na talerz, rozcinam woreczek, wysypuje zawartość i dodaję pokrojony w kostkę
ser feta.