ßßß Cookit - przepis na Trick or Treat

Trick or Treat

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystkie święta. Kocham wprowadzać w nastrój cały dom. Jak ubieranie choinki to tylko przy amerykańskich kolędach i grzanym winie. Jak dzień św. Patryka to wszystko w kuchni na zielono. A jak Halloween to maraton horrorów!! Halloween, to jedno z moich ulubionych świąt! Przed nami: "Koszmar z ulicy Wiązów", "Egzorcysta", "Dracula", "Dziecko Rosemary".
A w menu:
Krew dziewicy (Nalewka z aronii)
Bebechy rozpruwacza (Zupa dyniowo-jabłkowa)
Duchy (Bezowe ciastka)
Nagrobki świeżo wykopane (Lava Cake i andrut w czekoladzie)
Krwawa Mumia (Beza z sosem z owoców leśnych)
Zupę dyniową, zrobiłam wg. tego przepisu: http://abitepl.blogspot.com/2012/09/dynia-w-roli-gownej-i-nalewka-tescia.html ale zamiast ziemniaków i carry dałam jabłka, 3 łyżki cukru i zamiast jednej, 4 łyżki cynamonu.
Nagrobki to nic innego jak http://abitepl.blogspot.com/2012/10/jej-wysokosc-czekolada-lava-cake.html
Płyty nagrobkowe zrobiłam z andruta. Wycięłam prostokąty i zamoczyłam w czekoladzie zanim dodałam ją do jajek. Odłożyłam żeby wystygły. Jak Lava Cake wystygły, nakroiłam je i wsadziłam "płyty nagrobkowe". Można je ozdobić jeszcze masą cytrynową lub lukrem.
Przepis na bezę i duszki bezowe:
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- śmietanka kremówka
- cukier puder około 3 łyżek
- owoce leśne lub maliny lub wiśnie (mogą być mrożone)
Beza: ubijam białka z cukrem pudrem, wanilią, octem i mąką. Część ubitej piany wkładam do szprycy dekoracyjnej i formuje z niej na papierze do pieczenia kropki z ogonkami (duchy). Pozostałą część piany wykładam na papier do pieczenia w formie prostokąta. Wszystko wsadzam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Po jakiś 7 minutach, duchom w miejsce oczu wkładam pokruszoną czekoladę. Mogą to być również rodzynki. Całość piekę około 20-25 minut. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem (1 łyżka) i wkładam do lodówki. Jak beza ostygnie wykładam na nią ubitą śmietanę i zawijam. Wkładam do zamrażalki.
Sos : w rondelku gotuję owoce z cukrem waniliowym aż puszczą sok. Podaję zimną bezę polaną sosem.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/10/trick-or-treat.html