Wykonanie

Uwielbiam wszystkie święta. Kocham wprowadzać w nastrój cały dom. Jak ubieranie choinki to tylko przy amerykańskich kolędach i grzanym
winie. Jak dzień św.
Patryka to wszystko w kuchni na zielono. A jak Halloween to maraton horrorów!! Halloween, to jedno z moich ulubionych świąt! Przed nami: "Koszmar z ulicy Wiązów", "Egzorcysta", "Dracula", "Dziecko Rosemary".A w menu:Krew dziewicy (
Nalewka z aronii)Bebechy rozpruwacza (Zupa
dyniowo-
jabłkowa)Duchy (
Bezowe ciastka)Nagrobki świeżo wykopane (Lava
Cake i
andrut w
czekoladzie)Krwawa Mumia (
Beza z sosem z
owoców leśnych)


Zupę
dyniową, zrobiłam wg. tego przepisu: http://abitepl.blogspot.com/2012/09/dynia-w-roli-gownej-i-nalewka-tescia.html ale zamiast
ziemniaków i
carry dałam
jabłka, 3 łyżki
cukru i zamiast jednej, 4 łyżki
cynamonu.Nagrobki to nic innego jak http://abitepl.blogspot.com/2012/10/jej-wysokosc-czekolada-lava-cake.htmlPłyty nagrobkowe zrobiłam z
andruta. Wycięłam prostokąty i zamoczyłam w
czekoladzie zanim dodałam ją do
jajek. Odłożyłam żeby wystygły. Jak Lava
Cake wystygły, nakroiłam je i wsadziłam "płyty nagrobkowe". Można je ozdobić jeszcze masą
cytrynową lub lukrem.

Przepis na
bezę i duszki
bezowe:- 4
jajka- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
octu- 1 łyżka
mąki kukurydzianej-
śmietanka kremówka-
cukier puder około 3 łyżek-
owoce leśne lub
maliny lub
wiśnie (mogą być mrożone)
Beza: ubijam
białka z
cukrem pudrem,
wanilią,
octem i
mąką. Część ubitej piany wkładam do szprycy dekoracyjnej i formuje z niej na papierze do pieczenia kropki z ogonkami (duchy). Pozostałą część piany wykładam na papier do pieczenia w formie prostokąta. Wszystko wsadzam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Po jakiś 7 minutach, duchom w miejsce oczu wkładam pokruszoną
czekoladę. Mogą to być również
rodzynki. Całość piekę około 20-25 minut. Kremówkę ubijam z
cukrem pudrem (1 łyżka) i wkładam do lodówki. Jak
beza ostygnie wykładam na nią ubitą
śmietanę i zawijam. Wkładam do zamrażalki.Sos : w rondelku gotuję
owoce z
cukrem waniliowym aż puszczą sok. Podaję zimną
bezę polaną sosem.