Wykonanie
Jak to muffinki - są szybkie i łatwe. Ciasto jest przygotowane na bazie słodkiej
śmietanki, w środku znajdziecie pokrojone
jabłka, więc można również dodać np. szczyptę
cynamonu do smaku. Porcja ciasta wystarczyła na 10 sztuk.


Składniki (10 sztuk):1 duże
jajko200 g.
śmietanki 30%4 łyżki
oleju1 szklanka
mąki1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1-2
jabłkaPrzygotowanie :W jednej misce łączę mokre składniki:
śmietankę,
jajko i
olej, w drugiej suche:
mąkę, oba
cukry i
proszek do pieczenia. Suche składniki przesypuję do masy ze
śmietany,
jajka i
oleju, mieszam łyżką do połączenia się składników. Z
jabłek wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w małą kostkę i dorzucam do ciasta. Wypełniam przygotowane foremki do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 25-30 minut, do suchego patyczka. Podaję oprószone pudrem.Przepis autorski.


