ßßß Cookit - przepis na Czas na zupę! Wegetariański rosół

Czas na zupę! Wegetariański rosół

nazwa

Wykonanie

Dziś Tłusty Czwartek, a u nas - nie tłusto, bo przepis na wegetariański rosół :) Pyszna zupa! Robiliśmy ją już drugi raz w przeciągu krótkiego czasu - potrzebowaliśmy czegoś wzmacniającego. Jedliśmy z dodatkiem lanego ciasta zrobionego z mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusa. Do tego trochę pietruszki zielonej. Mmmm.... Pycha!
Składniki:
ok. 2.5 l wody
1-2 cebule, obrane, przekrojone na połówki i opalone nad gazem
5 małych marchewek, wyszorowanych (najlepiej ekologicznych)
2 pietruszki, wyszorowane (najlepiej ekologiczne)
kawałek selera, wyszorowanego (i też najlepiej ze źródła ekologicznego)
zielona część pora
kawałek imbiru (użyłam 2-3 plastry)
2 ząbki czosnku, obrane
kawałek glonu kombu
1 łyżka oliwy
przyprawy: 3-4 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2 goździki, 1 łyżeczka lubczyku, 2 łyżeczki soli (użyłam soli ziołowej z dodatkiem kminku, czarnuszki i siemienia lnianego), 8-10 ziarenek pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy
Wszystkie warzywa oraz glon i przyprawy umieściłam w dużym garnku, zalałam zimną wodą i zagotowałam, po czym gotowałam ok. 3 godziny na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu zupę przecedziłam i podałam z lanym ciastem zrobionym z mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusowej. Można również zjeść tradycyjnie z makaronem, albo np. z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/02/czas-na-zupe-wegetarianski-roso.html