Wykonanie

Dziś Tłusty Czwartek, a u nas - nie tłusto, bo przepis na wegetariański rosół :) Pyszna zupa! Robiliśmy ją już drugi raz w przeciągu krótkiego czasu - potrzebowaliśmy czegoś wzmacniającego. Jedliśmy z dodatkiem lanego ciasta zrobionego z
mąki orkiszowej z dodatkiem
amarantusa. Do tego trochę
pietruszki zielonej. Mmmm.... Pycha!Składniki:ok. 2.5 l
wody1-2
cebule, obrane, przekrojone na połówki i opalone nad gazem5 małych
marchewek, wyszorowanych (najlepiej ekologicznych)2
pietruszki, wyszorowane (najlepiej ekologiczne)kawałek
selera, wyszorowanego (i też najlepiej ze źródła ekologicznego)zielona część
porakawałek
imbiru (użyłam 2-3 plastry)2 ząbki
czosnku, obranekawałek
glonu kombu1 łyżka
oliwyprzyprawy: 3-4
liście laurowe, 4-5 kulek
ziela angielskiego, 2
goździki, 1 łyżeczka
lubczyku, 2 łyżeczki
soli (użyłam
soli ziołowej z dodatkiem
kminku,
czarnuszki i
siemienia lnianego), 8-10 ziarenek
pieprzu, 1/2 łyżeczki
kurkumyWszystkie warzywa oraz
glon i
przyprawy umieściłam w dużym garnku, zalałam zimną
wodą i zagotowałam, po czym gotowałam ok. 3 godziny na wolnym ogniu.Po ugotowaniu zupę przecedziłam i podałam z lanym
ciastem zrobionym z
mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusowej. Można również zjeść tradycyjnie z
makaronem, albo np. z dodatkiem
kaszy jaglanej.