ßßß
SKŁADNIKI :pęczek botwinki3 średnie burakiduży pęczek koperkupęczek szczypiorkupęczek rzodkiewkijeden duży świeży ogórek2 ząbki czosnku300ml kwaśnej śmietany 12%300ml jogurtu naturalnego150ml jogurtu greckiegosól, pieprz, cukierocet winny jabłkowy
Botwinkę (bulwy i łodygi bez liści) myjemy, bulwy ubieramy ze skórki i całość kroimy w kostkę, buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, całość wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości poziomu warzyw, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy ok. 10-15 minut, aż warzywa będą dla nas odpowiednio miękkie (niektórzy wolą opcję bardziej chrupką, inni miękką), zestawiamy z palnika i doprawiamy octem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i koperek myjemy i szatkujemy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę - całość umieszczamy w sporym garnku/misce. Dodajemy jogurty i śmietanę oraz powoli dodajemy ostygnięte buraczki wraz z wywarem, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą/pieprzem/cukrem/octem wedle uznania. W mojej wersji chłodnik podam z jajkiem na twardo i z puree z ziemniaków ze smażoną cebulką, smacznego! :)
