ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami

Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Azja w Poznaniu? Czemu nie. :) Zaryzykowałam, bo nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić tej zupy, a jadłam ją w restauracji i bardzo mi smakowała. Zazwyczaj spotyka się jednak wersję ALBO z kurczakiem ALBO z krewetkami ALBO wegetariańską z warzywami. Mnie nie satysfakcjonuje zupa, która składa się z wywaru i kilku kostek mięsa w niej pływających, więc postanowiłam połączyć drób, owoce morza i warzywa - zupa wyszła pyszna, aromatyczna i orzeźwiająca. Z pewnością poziom jej ostrości daleko się ma do oryginału, jednak nie należę do osób, które kochają pikantne dania. Mam swój próg ostrości i jeśli jakieś danie go przekracza, po prostu nie jestem w stanie go zjeść i konsumpcja zamiast przyjemnością staje się dla mnie męką. Zapraszam serdecznie do wpisu! :)
SKŁADNIKI :
1,5 litra bulionu warzywnego
400ml mleczka kokosowego
100g pasty Tom Kha Kai
sok z jednej limonki
2 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
1 papryczka chilli
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżeczki brązowego cukru
0,5 kg pokrojonych w słupki warzyw i grzybów (marchew, papryka, seler, pędy bambusa, grzyby mun lub shiitake, kiełki fasoli mung, cebula, por)
150g dużych, surowych krewetek bez pancerzyków i z usuniętym jelitem
podwójna pierś z kurczaka
Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień na tyle, by bulion delikatnie się gotował, dodajemy pastę Tom Tha Kai oraz warzywa, gotujemy, aż warzywa będą al dente. Następnie dodajemy 350ml mleczka kokosowego, trawę cytrynową oraz drobno posiekane 3/4 papryczki chilli bez pestek. Następnie dodajemy sos sojowy, cukier oraz sok z limonki. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę oraz dodajemy do zupy, po 5 minutach dodajemy krewetki, całość gotujemy dodatkowe 5 minut. Gotową zupę nalewamy do miseczek, obficie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, robimy kilka klesków z pozostałego mleczka kososowego, można użyć do dekoracji plastry limonki i resztkę pokrojonego drobno chilli. Ja zupę podałam z bagietką czosnkową, można zrobić to również z ryże lub makaronem ryżowym, smacznego! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2015/03/tajska-zupa-tom-kha-z-krewetkami.html