ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera

Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym dla wszystkich, którzy nie lubią zmywać lub nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. Zajmuje bardzo niewiele czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy.
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
4 udka z kurczaka
6 ziemniaków
2 czerwone cebule
2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
Olej
Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili
Salsa z granatem:
Połowa dojrzałego granatu
Cebula dymka ze szczypiorkiem
½ pęczka pietruszki
½ cytryny
Kilkanaście pistacji
Oliwa
Ćwiartka łyżeczki cukru
Szczypta soli
Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, sok z połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką z dna. Kiedy mięso i ziemniaki dojdą wyciągamy z piekarnika. Zaraz po włożeniu brytfanki do piekarnika przygotowujemy salsę: z połowy granatu wyciągamy pestki. Dorzucamy do nich posiekaną dymkę, szczypiorek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy rozgniecione bokiem noża pistacje, sól, cukier i trochę oliwy. Mieszamy salsę i próbujemy. W zależności od preferencji smakowych można dodać nieco cytryny lub cukru :) Całość odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Teraz pozostaje czekać, aż mięso się upiecze, a następnie zajadać wraz z salsą. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/pieczony-kurczak-z-salsa-z-granatem-wg.html