ßßß Cookit - przepis na WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy.

WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy.

nazwa

Wykonanie

Zakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło kokosa wiedziałyśmy, że magiczny, mączny proszek w tym klimacie będzie dla nas strzałem w 10-tkę. Dojechał i kusił. I nie ważne było, że dopiero weszłyśmy do domu po pobycie w szpitalu. Nie ważne, że zastałyśmy w kuchni(ach) "chlewik". Nie ważne, że byłyśmy zmęczone, wściekłe i zagubione. Ważne było, że już go mamy i możemy otworzyć. Otworzyłyśmy... zapach skusił. Skosztowałyśmy... i przepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik wiśniowy w kokosowym cieście z towarzystwem bezy.
SKŁADNIKI:
/ CIASTO KOKOSOWE:
- mąka kokosowa, 3/4 szklanki
- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki
- masło, pół kostki
- żółtka, 2
- łyżka śmietany,
- cukier, 3/4 szklanki
- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)
/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI
- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg
- masło 0,5 kostki
- cukier, szklanka
- jajka. 3
- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)
- wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe
- cukier wanili(n)owy, 1
/BEZA
- białka, 2
- cukier, do smaku
/KRUSZONKA
- mąka kokosowa, pół szklanki
- masło, pół kostki
- cukier, pół szklanki
WYKONANIE:
/CIASTO:
masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni.
/MASA SEROWA:
- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym.
- Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach.
- Dodajemy proszek budyniowy.
- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie
- Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.
- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).
- Łączymy masy delikatnie mieszając.
- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni.
/BEZA
Beza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.
Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut.
/KRUSZONKA
masło i pozostałe składniki wyrabiamy bardzo krótko (nie dodajemy jajka), robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą/woreczek śniadaniowy i umieszczamy na godzinę w zamrażalniku. Następnie ścieramy na dużych oczkach i wykładamy na bezę.
/PIECZENIE:
Godzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg.
- Masę serową wyciągamy po 45 minutach, nakładamy bezę i kruszonkę.
/STUDZENIE:
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
MĄKA KOKOSOWA:
Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas pieczenia unosi się ta bajeczna woń po domu. Jeszcze długo później można się cieszyć aromatem. Smakiem cieszyć się można krócej, z jednego bardzo poważnego powodu - otóż, to co z niej zrobione znika w mgnieniu oka!
W pierwszym starciu zestawiłyśmy ją z delikatnym wiśniowym sernikiem, co okazało się strzałem w 10-tkę i uruchomiło w naszych głowach lawinę pomysłów na kolejne wykorzystanie.
Mąkę Kokosową - bezglutenową, możecie kupić tutaj: kliknij .
Warto tam zajrzeć i się rozejrzeć, bo z pustymi rękami z tego sklepu się nie wychodzi - wiemy z autopsji, że trudno jest się obejść smakiem.
Opis mąki w sklepie:
"Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego.
Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal
Białko – 19,4 g
Węglowodany – 21 , 5 g
Tłuszcz – 16 , 7 g"
Cena: 11 , 69 zł / 300 g
POLECAMY! My jesteśmy zachwycone.
Jak wyszedł?
Bajecznie!!! Delikatna, wiśniowa pianka z serowym posmakiem wspaniale skomponowała się z otulającą ją bezą przykrytą kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około 2 w nocy i dziwnym trafem losu do południa go nie było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)
Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:
1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)
4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)
A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY .
My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy i zachęcamy do częstszych wizyt - bo kusić planujemy :)
Aby nic nie umknęło: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/wisniowy-sernik-z-kruchym-ciastem.html