Wykonanie
Zakochałyśmy się!!! Ciasta i
ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy
mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło
kokosa wiedziałyśmy, że magiczny, mączny proszek w tym klimacie będzie dla nas strzałem w 10-tkę. Dojechał i kusił. I nie ważne było, że dopiero weszłyśmy do domu po
pobycie w szpitalu. Nie ważne, że zastałyśmy w kuchni(ach) "chlewik". Nie ważne, że byłyśmy zmęczone, wściekłe i zagubione. Ważne było, że już go mamy i możemy otworzyć. Otworzyłyśmy... zapach skusił. Skosztowałyśmy... i przepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik
wiśniowy w
kokosowym cieście z towarzystwem
bezy.


SKŁADNIKI:/ CIASTO
KOKOSOWE:-
mąka kokosowa, 3/4 szklanki-
mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki-
masło, pół kostki-
żółtka, 2- łyżka
śmietany,-
cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka
proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU
WIŚNI-
ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg-
masło 0,5 kostki-
cukier, szklanka-
jajka. 3-
budyń, 1 (pół
śmietankowego, pół
waniliowego)-
wiśnie w
syropie, 2 słoiki litrowe-
cukier wanili(n)owy, 1/BEZA-
białka, 2-
cukier, do smaku/KRUSZONKA-
mąka kokosowa, pół szklanki-
masło, pół kostki-
cukier, pół szklanki

WYKONANIE:/CIASTO:
masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez
śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej
śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto
kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:-
Masło ucieramy z
cukrem (pół szklanki) i
cukrem waniliowym/wanilinowym.- Dodajemy po łyżce
sera, mieszamy na średnich obrotach.- Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone
wiśnie- Łączymy masę
wiśniową z masą
serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe
jajka z
cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZA
Beza -
białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy
cukier cały czas ubijając.Wylewamy na podpieczony
ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut./KRUSZONKA
masło i pozostałe składniki wyrabiamy bardzo krótko (nie dodajemy
jajka), robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą/woreczek
śniadaniowy i umieszczamy na godzinę w zamrażalniku. Następnie ścieramy na dużych oczkach i wykładamy na
bezę.

/PIECZENIE:Godzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg.- Masę
serową wyciągamy po 45 minutach, nakładamy
bezę i kruszonkę./STUDZENIE:Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

MĄKA KOKOSOWA:Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej
mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas pieczenia unosi się ta bajeczna woń po domu. Jeszcze długo później można się cieszyć aromatem. Smakiem cieszyć się można krócej, z jednego bardzo poważnego powodu - otóż, to co z niej zrobione znika w mgnieniu oka!W pierwszym starciu zestawiłyśmy ją z delikatnym
wiśniowym sernikiem, co okazało się strzałem w 10-tkę i uruchomiło w naszych głowach lawinę pomysłów na kolejne wykorzystanie.
Mąkę Kokosową - bezglutenową, możecie kupić tutaj: kliknij .Warto tam zajrzeć i się rozejrzeć, bo z pustymi rękami z tego sklepu się nie wychodzi - wiemy z autopsji, że trudno jest się obejść smakiem.Opis
mąki w sklepie:"Ekologiczna
mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna
mąka kokosowa ze zmielonego miąższu
orzecha kokosowego.Skład:
mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz
pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i
sosów lub jako posypka do
lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z
mlekiem lub
sokiem może być użyta do przygotowania
napoju.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal
Białko – 19,4 gWęglowodany – 21 , 5 gTłuszcz – 16 , 7 g"Cena: 11 , 69 zł / 300 gPOLECAMY! My jesteśmy zachwycone.


Jak wyszedł?Bajecznie!!! Delikatna, wiśniowa pianka z
serowym posmakiem wspaniale skomponowała się z otulającą ją
bezą przykrytą
kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około 2 w nocy i dziwnym trafem losu do południa go nie było...
Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)



Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno
czekoladowym biszkopcie bezglutenowym +
polewa czekoladowa (DB)4. Pascha -
bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY .

My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy i zachęcamy do częstszych wizyt - bo kusić planujemy :)Aby nic nie umknęło: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)
