ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU.

GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU.

nazwa

Wykonanie

Gołąbki... chodziły za nami od bardzo dawna, zaprzątając nam myśli. Wychodziły zewsząd ("koleżanki po fachu" katowały nas pięknymi zdjęciami), tylko nie z naszej lodówki. Ograniczenia czasowe szybo i sprawnie odcięły nam do nich drogę, więc o gołąbkach mogłyśmy zapomnieć, ale... rodzinne u nas jest to, że jak drzwiami nie wejdziemy to skierujemy się w stronę okna. Poukładałyśmy więc wszystko tak, że czas na zwijanie się znalazł. Grunt to mieć priorytety prawda? Co tam zajęcia? Co tam cała lista obowiązków, gdy mamy ochotę na specjał rodem z Polski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg udźca z indyka,
- porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3),
- 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),
- 1-1,5 kg cebuli,
- pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2,
- 2 główki kapusty,
WYKONANIE
1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara.
2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście.
3. Drobno kroimy cebulę i obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku.
4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso.
5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.
6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.
7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.
8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.
9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.
10. Wypiekamy około 2 , 5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.
Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się zawsze i wszędzie. Taka już ich (gołąbków) natura - smakować muszą! Bez dwóch zdań.
Nasze boksery krążą koło piekarnika. Układają się pod nim ciężko wzdychając. Zaglądają przez szybkę i chrapią w rytmie jego "mruczenia" (tak, tu wkrada się nasze rodzinne zboczenie - kochamy odgłos piekarnika tak, jak niejeden lubuje się w zapachu... benzyny).
Jeśli występuje u Ciebie podobny syndrom jak u naszych bokserów (przełykanie śliny, wzdychanie, zastanawianie się nad tym, jak się do gołąbków dostać), jesteś skazana/skazany na nasze towarzystwo! :) Odwiedzaj nas częściej i...
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/goabki-indyk-z-warzywami-i-dwoma.html