Wykonanie
Da się? Oczywiście, że tak. Wszystko się da, trzeba tylko pokombinować :)Ja kombinowałam długo i w końcu jest - Zdrowy Hamburger. Niema w nim nic, czego normalna, zdrowa osoba nie powinna jeść. Przygotujesz go w takim tempie, jak normalny obiad dla 2 osób - nie będzie gotowy w 3 minuty, ale też i nie w 3 godziny.
Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne - dzięki pieczeniu zachowa swój smak bez konieczności dodawania tłuszczu. Sos dodaje lekkiej pikanterii i charakteru. Ja dodałam również pikantne
kiełki, bo lubię, ale to kwestia gustu - mój mąż wcinał burgery bez
kiełków. i co najważniejsze -
bułka. Bez
mąki, bez długiego wyrabiania ciasta, bez wyrastania. Zrobiona z
serka homogenizowanego i
otrębów :) - tak tak :D Tego powinna spróbować obowiązkowo każda osoba, która stara się zrzucić zbędne kilogramy i tęskni za swoimi ukochanymi hamburgerami. Moje FitBurgery pokochał wielki fan fastfoodów twierdząc, że niczym im nie ustępują. A jeść możesz je bez wyrzutów sumienia, jako normalny obiad. Gorąco polecamSkładniki: na 2
bułki (polecam przygotować sobie wcześniej, i albo stostować na suchej patelni albo gorące
mięso położyć na przestudzonej
bułce - i tak posiłek będzie gorący.4 łyżki
otrębów owsianych lub żytnich1
jajko2 czubate łyżki
naturalnego serka homogenizowanegopół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli morskiejodrobina jakiejś
przyprawy: wedle gustu, ja dodałam akurat łyżeczkę
majeranku i szczyptę
kurkumy, ale można dodać
słodką paprykę czy nawet
czosnek granulowany i jakieś
zioła.2 kawałki folii aluminiowejmożna posypać
sezamem (nie koniecznie)
Mięso:200 g mielonego
indyka2 płaskie łyżeczki
koncentratu pomidorowego1/3 szklanki
wody1 mała
cebulapieprz,
sól morska,
oreganoSos:2 łyżki
naturalnego serka homogenizowanegokilka marynowanych
pieczarek drobniutko posiekanych lub 1
ogórek konserwowy1 plasterek
cebuli grubości około 0,5 cm - posiekany na drobnicę1 płaska łyżeczka
musztardyszczypta granulowanego
czosnku dla chrupkości i świeżości dodałam też czubatą łyżeczkę drobno posiekanej świeżej
zielonej paprykikilka kropel
octu jabłkowego lub
winnego (nie koniecznie)Dodatki:wedle gustu. U mnie
sałata lodowa,
pomidor i
kiełki pora.Przygotowanie:Bułeczki:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Jajko miksujemy by spieniło się i podwoiło objętość. Dodajemy
serek i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy już
łopatką.Folię aluminiową składamy na pół i odciskamy jej kształt na dnie kubka lub innego okrągłego przedmiotu. W ten sposób uzyskamy foremki dla naszych bułeczek. Ja użyłam denka od słoika
kawy, moje miseczki miały około 8 cm średnicy.Miseczki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy
ciastem. Możemy posypać
sezamem. Pieczemy 20 minut. Folię delikatnie zdejmujemy po wystudzeniu bułeczek.
Mięso:
Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z
mięsem. Doprawiamy
solą morską i
pieprzem.
Mięso dzielimy na pół. Na blasze do pieczenia formujemy dwa okrągłe kotlety ciut szersze niż
bułki (trochę się skurczą w pieczeniu). WyrównujemyKoncentrat mieszamy z
wodą. Zalewamy po równo oba kawałki
mięsa. Posypujemy
oregano.Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Sos:Składniki sosu mieszamy. Dobrze jest odstawić na chwilę do przegryzienia.Składanie hamburgera:
Bułkę przekrawamy i kładziemy środkiem do dołu na ciepłej patelni na kilka minut.Podgrzaną
bułkę smarujemy płaską łyżeczką sosu (każdy kawałek)Na dolną część
bułki kładziemy trochę
sałaty lodowej, następnie
mięso,
pomidory,
kiełki i wierzch
bułki.Wcinamy od razu. Chociaż nam został jeden hamburger i na zimno też był pysznySmacznego!


