Wykonanie
Pyszne danie jednogarnkowe pełne warzyw. Trochę czasochłonne, ale jak już się wszystko obierze i pokroi to chwila moment i leczo gotowe.Jeśli zrezygnujemy z
kurczaka najedzą się także wegetarianie i weganie, którym również polecam przepis.Wychodzi spora porcja, część jak najbardziej można zamrozić.Ja podałam z
makaronem pełnoziarnistym.Składniki:1 duża
cukinia2
marchewki2 podwójne
piersi kurczakaulubiona
przyprawa do kurczaka1 puszka
pomidorów krojonych bez skórypół słoiczka
koncentratu pomidorowego2
marchewki1
papryka czerwona1
papryka żółta1
papryczka chilli300 g
pieczarek1
brokuł3
cebule3 łyżki
oleju lub
oliwyPrzyprawy:
chilli,
pieprz,
sól, 4
ziela angielskie, 2
liście laurowe,
majeranek,
tymianek,
bazylia
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ulubioną
przyprawą do kurczaka (u mnie gyros) i odstawiamy do lodówki.Kroimy warzywa:
cukinię i
papryki w kostkę,
cebulę w piórka,
marchew i
pieczarki w cienkie plasterki,
brokuła dzielimy na różyczki.W dużym garnku rozgrzewamy
olej i wrzucamy
cebulę. Gdy sie zeszkli dodajemy
kurczaka i chwilę podsmażamy.Dodajemy
pieczarki i chwilę smażymy.Dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy szklanką
wody. Dodajemy koncentrat i
pomidory z puszki i doprawiamy,Dusimy do miękkości warzyw (koło 20 minut).Smacznego!