ßßß
Ciasto marchewkowe z bakaliami i serkiem/przepis pochodzi z abcdieta od kuchni z moimi modyfikacjami/Składniki:800g marchwi startej na średnich oczkach260g zmielonych na mąkę płatków owsianych6 jajekszczypta soli4 łyżki oliwy lub oleju5 łyżek miodu (lub więcej do smaku)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru60g orzechów - użyłam pekanów i włoskich100g owoców suszonych (np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)Do dekoracji:duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (użyłam 400g Danio)łyżeczka żelatynywiórki kokosowe/płatki migdałoweMarchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Do gotowej masy dodajemy bakalie.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.Przygotowujemy serek. Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, dekorujemy serkiem i wiórkami kokosowymi/płatkami migdałowymi.
Bon appetit!