Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na zdrowe i smaczne ciasto
marchewkowe. Ciasta
marchewkowe kojarzą mi się z jesienią, zwłaszcza gdy dodamy do nich
cynamonu. Ja wolę wersję z
kakao. Do ciasta możecie dodać dowolne
suszone owoce i
orzechy. To ciasto idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego w zdrowej wersji. Ciasto wychodzi wilgotne i lekko zakalcowate, więc to opcja dla fanów brownie./tortownica o średnicy 22 cm/400 g drobno startej
marchewki150 g
płatków owsianych przemielonych na
mąkę - np. młynkiem do
kawy (ewentualnie
mąka owsiana)4
jajkaszczypta
soli2 łyżeczki oleju/
oliwy z oliwek/ może być też
olej kokosowy w formie płynnej2 łyżki
miodu - ja miałam tylko gryczany i taki dałam; może być jasny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao (niesłodzone)50 g
suszonych owoców (u mnie
daktyle,
żurawina,
rodzynki) + garść
orzechów lub
słonecznika200- 250 g
serka homogenizowanego waniliowegogarść
płatków migdałówMarchew ścieramy na małych oczkach tarki.
Płatki mielimy w młynku na
mąkę.
Mąkę z
płatków,
kakao i
proszek do pieczenia mieszamy.
Suszone owoce i
orzechy kroimy na części.
Owoce mieszamy z łyżką
mąki owsianej.
Białka jajek ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Następnie dodajemy
żółtka, łączymy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy
olej, miksujemy. Następnie dodajemy po trochu
mąki, łączymy. Na koniec dodajemy
marchew (mieszamy do połączenia) oraz
owoce i
orzechy, mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut (patyczek po sprawdzeniu możemy być jeszcze lekko wilgotny).Po ostudzeniu ciasto posmarować
serkiem oraz posypać przyrumienionymi na suchej patelni
płatkami migdałów.