Wykonanie
Chrupiące placuszki z kremowym
serkiem,
wędzonym łososiem i
bazyliąDzisiaj na tapecie rewelacyjna przystawka, która sprawdzi się na każdą okazję. Ja często traktuję ją jako kolację lub lunch. Właściwie jest świetna o każdej
porze. Nie są to klasyczne placki z
cukinii bo dodałam tu jeszcze
marchew,
ziemniaka,
pietruszkę i
cebule, dzięki
czemu mają naprawdę bogaty i pełny smak. Bardzo łatwo je zrobić, a efekt jest zachwycający. A do tego można przygotować więcej placuszków na raz bo wspaniale odgrzewają się w piekarniku nie tracąc na chrupkości, więc sprawa jest warta zachodu. Placuszki w kompozycji z
serkiem i
łososiem to mój faworyt, ale świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu, lub
rybki z grilla. Serdecznie polecam!

Na półmisek placuszków (ok. 20 szt) przygotuj:1 średnią
cukinię1 dużą
marchewkę,1 dużą
pietruszkę,1
cebulę,1 dużego
ziemniaka,1 duże
jajko,1 dużą łyżkę kwaśnej
śmietany 12%,2 duże łyżki
mąki pszennej,1 szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,1/4 szklanki
oliwy z pestek
winogron do smażenia.plastry
wędzonego łososia (1 duże opakowanie)1 opakowanie kremowego
chrzanowego serka1 garść listków świeżej
bazyliiZacznij od starcia na grubych oczkach tarki
cukinii,
marchewki,
pietruszki,
cebuli i
ziemniaka. Całość przełóż do dużej miski dodaj
jajko,
śmietanę, dopraw
solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wyda Ci się zbyt sucha dodaj drugie
jajko lub łyżkę
śmietany, jeśli zbyt rzadka dodaj łyżkę
mąki. Aby sprawdzić czy masa jest dobrze doprawiona usmaż na dobrze rozgrzanej patelni malutki placuszek. Jeśli jest ok, usmaż na złoto pozostałe.Jeśli nie masz czasu na długie smażenie, możesz placki szybko obsmażyć z dwóch stron i przełożyć na blaszce do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut, aby tam się dopiekły. Możesz je też wstawić do lodówki i dopiec później, np przed samym podaniem na imprezie.Gotowe placuszki podawaj z kremowym
chrzanowym serkiem i
płatkami wędzonego łososia ze świeżymi listkami
bazylii i doprawione świeżo mielonym
pieprzem, Smacznego!