Wykonanie
W Polsce są kopytka, a we Włoszech gnocchi. Te Włoskie kluseczki są delikatniejsze i takie trochę ładniejsze. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne, pamiętać jednak trzeba o kilku ważnych zasadach robiąc te kluseczki.Najlepsze są
ziemniaki mączyste posiadające dużo
skrobi.
Mąka pszenna, przesiana, napowietrzona,
jajko najwyżej jedno i to małe. Wyrabiać trzeba szybko i dokładnie, żeby nie było żadnych grudek i od razu gotować, im więcej dodamy
mąki tym nasze kluseczki będą bardziej twarde.Składniki:1 kg.
ziemniaki w łupinach1 małe
jajko30 dkg.
mąka pszennaSól,
pieprz,
oliwa z oliwekZiemniaki zalewamy zimną
wodą, wsypujemy 2 łyżki
soli i gotujemy. Od zagotowania około 20 minut. Ugotowane, gorące
ziemniaki obieramy ze skórki trzymając je przez ściereczkę, żeby się nie poparzyć. Gorące mielimy przez maszynkę, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy małe
jajko, dwie garści
mąki, dwie szczypty
soli i szczyptę
pieprzu. Całość należy szybko zamieszać żeby
jajko się nie ugotowało. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę , dodajemy resztę
mąki i wyrabiamy do czasu aż stanie się miękkie i elastyczne. Od ciasta odkroić kawałek i uformować wałeczek grubości kciuka. Giętkim nożem odcinać 3 centymetrowe kawałki. Trzeba robić to szybko, ciasto nie powinno ostygnąć. Kluseczki układamy na talerz, tak żeby się nie stykały i zsuwamy do garnka z gotującą, osoloną
wodą. Kluseczki zamieszać i gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki można przechowywać do 3 dni w lodówce, można też zamrozić a następnie zamrożone wrzucić do wrzątku i gotować około 7 minut.Bardzo dobre gnocchi są np. z gulaszem posypane odrobiną
sera pecorino.Jeżeli mamy ochotę i czas możemy naszym kluseczkom nadać owalny kształt i charakterystyczne wgłębienia turlając je na widelcu albo na trzepacce do ubijania.Gnocchi można podawać na kilkadziesiąt różnych sposobów.