Wykonanie
Lubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego
żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą
chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak
chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz
marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :)
Składniki: dla 4- 6 osób- 2
pory- 1/2
selera- 2
pietruszki- 2
cebule- 2
ziemniaki- 2 litry
wody- 200 ml
śmietany 30 %- 200 g
boczku wędzonego- łyżeczka
majeranku- 1 ząbek
czosnku-
sól ,
pieprz- 1
liśc laurowy- 1
ziele angielskie- 4
pieprze- 4 łyzki tartego
chrzanu- 4
jajka- 1 łyżka
masła-
olejSposób przygotowaniaUgotowac
jajka na twardo.
Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.
Czosnek drobno siekamy.
Pietruszkę ,
ziemniaki i
seler , kroimy w kostkę.
Pora i
cebulę w plasterki.W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju i łyżkę
masła, wrzucamy
czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut.Dorzucamy
cebulę i
pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia
pora i
cebuli.Zalewamy 2 l
wody i dorzucamy
selera ,
pietruszkę i
przyprawy ( zielę,
pieprz ,
listek laurowy ). Całośc gotujemy ok. 20 minut.Następnie wrzucamy
ziemniaki , czekamy aż warzywa będą miękkie.Na koniec używamy blendera i miażdżymy całą zawartośc garnka.Na sam koniec gotowania , dodajemy starty świeży
chrzan i
smietanę. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Dekorujemy jajeczkami i jemy razem z paluszkami chlebowymi z
oliwą z oliwek.W ten sposób powstanie pożywna , ostra zupka.
Smacznego .