Wykonanie

Gęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa.Składniki:½ dużego
selera2 korzenie
pietruszki200 g
wędzonego boczku2
cebule2 małe
ziemniaki1
por2 litry
wody200 ml
śmietanki kremówki1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
majerankusólpieprz1
liść laurowy4 ziarna
czarnego pieprzu2 ziarna
ziela angielskiego200 g
chrzanu w słoiczkuWykonanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę.Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę zagotować, wrzucić do niej
boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut.
Mięso wyjąć z
wywaru i wystudzić,
wywar zostawić do gotowania zupy.
Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z
mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz.Warzywa bez
ziemniaków podsmażyć na tłuszczu
spod boczku, przełożyć do garnka z
wywarem w którym parzył się
boczek, dodać
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.Gotować przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.Wyciągnąć
ziele angielskie i
liść laurowy, dodać
ziemniaki i gotować kilkanaście minut, aż
ziemniaki zmiękną.Zupę zmiksować blenderem by nie było grudek.Do zupy dodać
śmietanę i
chrzan, dokładnie wymieszać i ewentualnie zmiksować jeszcze raz.Zagotować i ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.







