Wykonanie
Przepyszna i niezwykle pożywna propozycja dla wegetarian. Kotlecik odpowiednio doprawiony smakuje jak
mięso! Najwięksi fani
mięsa dali się nabrać :-)Składniki:4
bułki (
grahamki, do hamburgerów)ulubiona
sałata4 plastry
żółtego seraPół szklanki
czerwonej soczewicy4 łyżki
płatków owsianychłyżka
musztardyłyżka
koncentratu pomidorowegoNatka pietruszkisól,
pieprz,
papryka słodka,
curry, mieszanka kebab
Pomidor,
papryka,
ogórek,
cebula (ulubione warzywa)
Soczewice gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odsączamy z nadmiaru
wody.
Pietruszkę myjemy kroimy drobno.
Płatki owsiane rozdrabniamy (z doświadczenia polecam moździerz, ale można użyć też blendera).Tak przygotowaną
soczewicę i
natkę pietruszki doprawiamy
musztardą,
koncentratem pomidorowym,
płatkami owsianymi i
przyprawami. Całość wyrabiamy ręcznie bądź miksujemy blenderem na jednolitą, dość gęstą masę. Patelnie smarujemy
olejem (nie za dużo, bo placuszki się nie upieką), i układamy uformowane kotleciki. Smażymy z obu stron (po ok. 2 minuty z każdej strony) na rumiano, trzymamy w cieple. W międzyczasie przypiekamy
bułki z plastrem
sera ok. 3 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po usmażeniu kotlecików,
bułkę smarujemy ulubionym sosem, kładziemy
sałatę -> kotlecik -> ulubione warzywa, i przykrywamy wierzchem
bułki.Smacznego :-)
Śledź nas na: