Wykonanie

- no...w końcu obiad dla prawdziwych mężczyzn...powiedział mój mięsożerny mąż wchodząc po pracy do kuchni...- tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone
mięsko, ale gotowane...- jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!?- no dobrze - spróbuję.......i tak weszła
łopatka do stałego repertuaru obiadowego
Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę.Mojej
łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku.Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części.Solanka - na litr
wody - 3 pełne łyżki
soli.
Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem.Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania:- 4 duże
marchewki- 2 korzenie
pietruszki- 1/4
selera- mały
por zielona i biała część- 4 ząbki
czosnku- 1 mała
cebuladodatkowo- 2
liście laurowe- 3 kulki
ziela angielskiego- pół łyżki ziaren
pieprzu w całości- łyżeczka ziaren
gorczycyMarchewki i
pietruszki obieramy i wraz z
porem przekrawamy na 3 części.
Cebulę z łupiną przekrawamy na pół, ząbki
czosnku nie obieramy tylko delikatnie nagniatamy płaską stroną ostrza noża.Na dno garnka wykładamy połowę warzyw, na nie kładziemy
mięso, zasypujemy pozostałymi warzywami. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
gorczycę. Zalewmy
wodą do równości. Gotujemy do miękkości
mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny).Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut .

Do podania proponuję
sos chrzanowy na 2 osoby:- 1łyżeczka
masła- 1 łyżeczka
mąki pszennej- 100 ml
mleka- 3-4 łyżki
chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy )- 1 łyżka
soku z cytryny- 0,5 łyżeczki
cukru ( lub do smaku )- szczypta
soliNa patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę. Zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją
mlekiem, dodać
chrzan,
cukier i
sok z cytryny. Doprawić
solą do smaku.Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.A co zrobić z warzywami?? mam bardzo dobrą propozycję- pyszna jarzynka:Na dużej patelni rozgrzać łyżkę
masła + łyżkę
oleju, dodać płaską łyżkę
cukru, łyżkę
soku z cytryny i odrobinę
soli. Dodać warzywa (
marchewki,
pietruszki,
seler) i podgrzewać naa wolnym ogniu do momentu delikatnej karmelizacji warzyw. Poznamy po szklistej i błyszącej powierzchni
marchewek. Podawać do
mięsa.