ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa (wołowina) w sosie chrzanowym

Sztuka mięsa (wołowina) w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie na niedzielę gotuję rosół, najczęściej drobiowy z prawdziwej wiejskiej kury, ale tym razem wyszedł wołowy. Bo miałam ochotę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym :)
Składniki dla 4 osób:
kilogramowy kawałek wołowiny np. pręgi
2 - 3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie
Sos
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
szklanka rosołu
szklanka śmietanki
3 łyżki tartego chrzanu
łyżka soku z cytryny
sól, cukier do smaku
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać warzywa, podpieczoną cebulę, przyprawy i gotować do miękkości, czyli jakieś 2 godziny.
Przygotować sos - na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć chwilkę, dodać rosół i śmietankę, pogotować chwilkę, zestawić z ognia. Dodać chrzan, doprawić cytryną, solą i cukrem.
Sztukę mięsa najczęściej podaje się z ziemniakami i buraczkami, u mnie akurat była z kaszą gryczaną i mizerią.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/11/sztuka-miesa-woowina-w-sosie-chrzanowym.html