Wykonanie

Tradycyjnie na niedzielę gotuję rosół, najczęściej drobiowy z prawdziwej wiejskiej
kury, ale tym razem wyszedł wołowy. Bo miałam ochotę na
sztukę mięsa w
sosie chrzanowym :)Składniki dla 4 osób:kilogramowy kawałek
wołowiny np. pręgi2 - 3
marchewki1
pietruszka1/2
seleramała
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz w ziarnach,
liść laurowy,
ziele angielskieSos1 łyżka
masła2 łyżki
mąkiszklanka rosołuszklanka
śmietanki3 łyżki tartego
chrzanułyżka
soku z cytrynysól,
cukier do smaku
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać warzywa, podpieczoną
cebulę,
przyprawy i gotować do miękkości, czyli jakieś 2 godziny.Przygotować sos - na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę, podsmażyć chwilkę, dodać rosół i
śmietankę, pogotować chwilkę, zestawić z ognia. Dodać
chrzan, doprawić
cytryną,
solą i
cukrem.
Sztukę mięsa najczęściej podaje się z
ziemniakami i
buraczkami, u mnie akurat była z
kaszą gryczaną i mizerią.Smacznego!
