Wykonanie
Uwielbiane i chętnie zjadane nie tylko przez dzieci. Delikatne i aromatyczne, nie obsmażam ich wcale tylko wrzucam prosto do gotującego sosu. Rozpływają się w ustach. Miałam lekkie obawy czy się nie rozpadną, ale wszystko się udało jak trzeba.
Mięso musi być drobno zmielone. Masa
mięsna powinna być dobrze wyrobiona jak ciasto , wtedy klopsiki łatwo się formują i nie rozpadają w trakcie gotowania.
Bułka daje miękości
masie mięsnej ( tak jak w klasycznych kotletach).

Klopsiki1 kg
mięsa mielonego wiepszowo-wołowego ( drobno zmielone)1 mała czerstwa
bułka kajzerka ( lub inna
bułka)3 łyżki
bułki tartej ( dla poprawy konsystencji)1 duże
jajko1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki ziaren
selerapieprz świeżo mielony
sól morska do smaku ( płaska łyżecza)
Sos pomidorowy:500 nl gęstego
przecieru pomiorowego2 ząbki
czosnkułyżka
masłałyżeczka
przyprawy arabiata ( opcjonalnie
bazylia i
oregano po łyżeczce, bez
chili)1 łyżeczka
octu balsamico1 łyżka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
cukrusól do smaku50 ml
śmietanki 30%Klopsiki :
Mięso umieszczamy w sporym naczyniu, doprawiamy je,
cebulę i
czosnek ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy
jajko.
Bułkę w całości moczymy w wodzie, a
potem dobrze odciskamy i dodajemy do masy. Dobrze wyrabiamy masę. Na koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki i pozostałe
przyprawy oraz
bułkę tartą ( suchą) tyle by masa była zwarta. Dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy.Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce.W tym czasie przygotowujemy sos.W rondelku rozgrzewamy
masło, wrzucamy
przyprawy -
bazylię,
oregano i całe ząbki
czosnku, po chwili zalewamy wszystko
przecierem pomidorowym, gotujemy na wolnym ogniu doprawiając
octem,
cukrem,
sosem sojowym i
solą. Do gotującego się 10 minut sosu wlewamy
śmietankę, mieszamy.Sos przelewamy do garnka z grubym dnem. Teraz wkładamy ostrożnie klopsiki, jeden po drugim, powinny być zanurzone minimum w 3/4. Nie mieszamy, dopiero kiedy
mięso zmieni kolor, po tym poznamy że nie jest już surowe. Wtedy możemy delikatnie zamieszać. Dusimy klopsiki w sosie ok 20 - 25 minut. Podajemy z
makaronem,
ryżem lub
kaszą.
