Wykonanie
Jest mnóstwo sposobów na
makaron, a jeden z najbardziej popularnych (i przy okazji jeden z moich ulubionych), to klasyczne połączenie z
sosem pomidorowym i dodatkiem podsmażonego
mielonego mięsa (tu znajdziecie prosty przepis). W poniższym przepisie
mięso przybiera formę niewielkich klopsików. Poza nieco odmiennym wyglądem uzyskujemy też nieco inny smak całego dania, mimo iż składniki właściwie się nie zmieniają. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika
makaronu!

Składniki (na 4 porcje):500 g
mięsa mielonego wieprzowego (np. z
łopatki)1
jajko3 łyżki
bułki tartejpół średniej
cebuli2 ząbki
czosnku750 g
przecieru pomidorowego (w kartoniku)
sól,
pieprzopcjonalnie inne
przyprawy:
majeranek,
słodka papryka,
oreganoolejdo podania: ugotowany
makaron spaghetti ,
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Mięso mielone przełóż do miski, przypraw
solą i
pieprzem, opcjonalnie
słodką papryką i
majerankiem, wciśnij jeden ząbek
czosnku. Wbij
jajko oraz dodaj
bułkę tartą, a następnie wymieszaj wszystko razem - najlepiej czystą dłonią. Następnie natłuść lekko dłonie
olejem i formuj klopsiki wielkości
orzecha włoskiego lub nieco większe. Uformowane klopsiki smaż na dużej patelni, na
oleju, na średnim ogniu przez ok 5-10 minut z każdej strony, aż się zarumienią, a następnie przełóż je na talerz i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej nieco
oleju i zeszklij posiekaną
cebulę, dodaj do niej
pomidorowy przecier i wciśnij ząbek
czosnku, smaż kilka minut, dopraw
solą i
pieprzem do smaku, dodaj
oregano wedle uznania. Do gotowego sosu dodaj usmażone wcześniej klopsiki i podgrzewaj razem jeszcze kilka minut. Na talerzach rozłóż
makaron, a na nim rozłóż klopsiki i sos. Porcje możesz posypać
startym serem i posiekaną
natką. Smacznego!

