Wykonanie
Przepis na ciasto do pizzy według Jamiego Olivera. Takie piekła Tsumiko, takie piekę ja.Wolę giętkie ciasto do pizzy, nie kruche i łamliwe.Przy okazji z 1 kg
mąki wyszły też bułeczki.Jest to ciasto wielozadaniowe, polecam w ciemno:)Składniki na ciasto:1 kg zwykłej
mąki pszennej650 ml letniej
wody4 łyżki
oliwy z oliwek14 g (2 saszetki) suchych
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżka
soliNadzienie:
kiełbasa krakowska,
szynka,
ser,kilka pasków
papryki,*
jajko sadzone, **pieczona
dynia i
cebulaPrzyprawy: suszony
tymianek i
oregano,
chili,
pieprzP I Z Z APrzygotowanie:do
wody wsypujemy
drożdże,
cukier,
sól i wlewamy
oliwę, mieszamy.Przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy
mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski);I tu mały trik - zalewamy
mąkę miksturą i zostawiamy na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;Miskę z
ciastem przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).Część ciasta odkładamy na bułeczki.Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w
oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.
Grubość dowolna, jaką lubimy (musimy wziąć pod uwagę że w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie).Smarujemy placek
przecierem pomidorowym z
olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (
ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.*
jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.* *
dynię i
cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam,
skropiłam olejem, posypałam
ziołami i piekłam ok. 30 minut (
cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).
Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.
***B U Ł E C Z K IZ pozostałego ciasta uformowałam bułeczki, posmarowałam odrobiną
oliwy, posypałam
ziołami,
sezamem i
czarnuszką.Piekłam w 200 st.C do lekkiego zrumienienia (ok 15-20 min).Wychodzą miękkie i puchate.