Wykonanie
Pałeczki
chlebowe lub grissini wywodzą się z Piemontu w północnych Włoszech. Zgodnie z legendą, w roku 1679 wynalazł je turyński piekarz, Antonio Brunero, kiedy nadworny lekarz poprosił go o długie, cienkie
pieczywo dla swojego młodego pacjenta i przyszłego króla, Vittoria Amadeo di Savoia.Grissini mogą być zwykłe lub z dodatkami. Przedstawiam wam 3 najczęściej spotykane wersje: z
cebulą,
sezamem oraz
serem i
papryką.
Składniki (10-12 porcji):500 g
mąki pszennej30 g świeżych lub 7 g suchych
drodży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliok. 300 ml ciepłej
wody1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 średnia
cebula, drobno posiekana1/2 szklanki
sezamu1/2 szklanki startego
parmezanu1/2 łyżeczki
ostrej paprykiDo miseczki z
drożdżami wlewamy pół szklanki
wody. Mieszamy widelcem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut. Do dużej miski przesiewamy
mąkę i
sól. Wlewamy rozczyn
drożdżowy, 2 łyżki
oliwy oraz prawie całość pozostałej
wody. Mieszamy, aż cała ciecz zostanie wchłonięta przez
mąkę, w miarę potrzeby dodajemy więcej
wody, aby otrzymać jędrne ciasto. Formujemy ciasto w kulę i ugniatamy, uciskając ciasto kłykciami, aby rozprowadzić je po blacie. Chwytamy dalszy koniec ciasta i zawijamy w swoją stronę, po czym ponownie odciągamy nasadą dłoni. Zawijamy ponownie, obracamy o 45 stopni i znów odsuwamy dłonią. Czynność tę powtarzamy przez 8-10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, powracające do kształtu po uciśnięciu dłonią.Ciasto wykładamy do dużej, wysmarowanej
oliwą miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość . Piekarnik nagrzewamy do 220 C.Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószony
mąką blat i ugniatamy przez 2-3 minuty, po czym dzielimy na 3 równe części. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, na której przez 3-4 minuty obsmażamy
cebulkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Zagniatamy mieszankę
cebulową z jedną porcją ciasta i dzielimy na kawałki wielkości
jajka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na pałeczki o średnicy zbliżonej zbliżonej do małego palca i długości około 25 cm. Posypujemy je
mąką i rozwałkowujemy, aby równomiernie się nią pokryły. Paluchy przekładamy na wysmarowaną
oliwą blachę, zostawiając 2 cm odstępy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Drugą porcję ciasta tak samo dzielimy i formujemy w paluchy. Posypujemy je ziarnami
sezamu i obtaczamy, aby równomiernie się nimi pokryły. Przekładamy na posmarowaną
oliwą blachę, przykrywamy i odstawiamy.Do trzeciej porcji ciasta dodajemy
parmezan i
paprykę, zagniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy w paluchy. Posypujemy
mąką i wałkujemy, aby równomiernie się pokryły. Przekładamy na wysmarowaną blachę, przykrywamy i odstawiamy.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 C. Gdy paluchy już wyrosną, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez około 5 minut, aż zrobią się złote. Przed zdjęciem z blachy, odstawiamy do ostygnięcia.