Wykonanie
Będąc na wycieczce w Kielcach,
jadłam w pewnej chińskiej restauracji
kurczaka w pięciu smakach . Bardzo nam przypadło do gustu to danie. Postanowiłam odtworzyć je w domu, z tych składników, które zapamiętałam oraz oczywiście urozmaicić.

Składniki:2
filety z kurczaka1 mała
kapusta pekińska1
papryka czerwona1
papryka zielona1
marchewka1 mała
cebula1 puszka
bambusaolejoliwapapryka ostraimbir0,5 łyżeczki
kopru lub
anyżu0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
kozieradki0,5 łyżeczki
goździkówwodaKoper,
cynamon,
kozieradkę i
goździki utrzeć w moździerzu. Dodać
oliwę.
Kurczaka pokroić na kawałki. Wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na pół godziny. Podsmażyć na
oleju.
Kapustę pekińską,
paprykę,
marchew i
cebulę pokroić w paseczki. Podsmażyć na
oleju, dolać 2 szklanki
wody i dusić do miękkości. Dodać odsączony
bambus. Wymieszać z
kurczakiem. Przyprawić
imbirem i
papryką.Podawać z
ryżem.
