Wykonanie
Ze względu na to, że wkoło piękna wiosna, miałam ochotę na coś z dodatkami w podstawowym kolorze tejże
pory roku. Wybór padł na
cukinię, którą uwielbiam oraz na świeżą
natkę pietruszki. Z pewnością takie zestawienie byłoby wyśmienite samo w sobie, ale przysłowiowo wolałam wrzucić do gara nieco więcej:) mianowicie smaku dopełniły:
ziemniaki,
wędlina,
pieczarki,
cebula, a to wszystko pod kołderką
sosu beszamelowego z nutą
czosnku …
Wiemy jak dobroczynny wpływ ma na człowieka kolor zielony. Kojarzy się z harmonią, równowagą, a przebywanie wśród zieleni działa uspokajająco, przyczynia się do szybkiej regeneracji sił witalnych. Mimo, że nie przepadam za kolorem zielonym, mając tu na myśli przedmioty użytku codziennego, to jednak jego naturalny odcień w przyrodzie uważam za piękny i niezastąpiony. Jakże trawa, liście mogłoby
mieć inne barwy (?) - dopuszczam tę ewentualność wyłącznie jesienią, chwilowo :) Tymże słowem wstępu zmierzam do tego, że również zielone warzywa mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Są doskonałym źródłem witamin A,C i E, czyli zestawu najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm człowieka przed nadmiarem wolnych rodników o działaniu rakotwórczym oraz przyspieszającym procesy starzenia. Ogólnie zielone warzywa stanowią najbogatsze źródło całego zestawu witamin niezbędnych do walki z nowotworem.Użyta do mojego dania
cukinia jest cennym źródłem witamin B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, głównie w wapń i potas- związek, który powinniśmy dostarczać do organizmu głównie latem, ze względu na szybką utratę
wody, która powoduje jego wypłukiwanie.Natomiast
natka pietruszki wykazuje działanie antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Jedna łyżka stołowa
natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C , dlatego warto ją spożywać w dużych ilościach szczególnie w okresach osłabienia organizmu, czyli na przykład w trakcie przesilenia wiosennego. Ponadto zawarta w niej prowitamina A dobrze działa na wzrok. Z bardziej prozaicznych zastosowań-
pietruszka odświeża oddech i eliminuje nieprzyjemny zapach, na przykład
czosnku, który również stanowi dodatek poniższego dania. Przejdźmy do meritum :Składniki :- ok. 12
ziemniaków średniej wielkości,- ok. 30 dag
szynki (ja użyłam po trochu
wędlin, które akurat miałam w lodówce:
polędwicy sopockiej,
kiełbasy żywieckiej oraz
boczku),- 1 duża
cebula lub dwie mniejsze,- dwie większe
cukinie,- 50 dag
pieczarek,- świeża
natka z
pietruszki.Składniki na
sos beszamelowy z
czosnkiem: 2 szklanki
mleka, 1/4 kostki
masła, 2 łyżki
mąki, 1 łyżka
soku z cytryny, 1/2 łyżeczki
soli, 1/4 łyżeczki
pieprzu,1 szczypta
gałki muszkatołowej,dwa ząbki
czosnku.Wykonanie:
Krok 1. Przygotowanie skł adników. Kroimy
cebulę w kostkę,
wędliny w niewielki e paski,
cukinię w grubsze talarki,
pieczarki na czwórki, drobno siekamy
natkę pietruszki (warzywa oczywiście myjemy),Krok 2. Obrane
ziemniaki gotujemy do „pół-miękkości” (ok.20 min),Krok 3. W tym samym czasie na jednej patelni, podsmażamy
cebulę wraz z
wędlinami, natomiast na drugiej dusimy
cukinię razem z
pieczarkami (jedno i drugie podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego, przy czym, do
cukinii i
pieczarek dodaję również ok. 1 łyżkę
masła).
Cebulę na patelni lekko opruszam
solą, co sprawia, że szybciej mięknie. Natomiast
pieczarki i
cukinię przyprawiam:
solą,
pieprzem oraz
czerwoną papryką w proszku- ok. 1 płaska łyżeczka ostrej, 1 czubata słodkiej, to jednak zależy w głównej mierze od waszych preferencji,Krok 4.
Ziemniaki zdejmuję z ognia i na durszlaku oblewam zimną
wodą, aby przyspieszyć ich stygnięcie (oczywiście można odstawić na parapet, bądź jeszcze lepiej na zewnątrz do ostygnięcia, mnie jednak trochę nagliły: czas i niecierpliwość :p). W tym czasie nastawiam już piekarnik na ok. 180 stopi.Krok 5 .
Ziemniaki kroję na grube talarki i układam warstwami w naczyniu żaroodpornym: najpierw
ziemniaki, następnie
cebulę z
wędlinami, część
natki pietruszki,
cukinię wraz z
pieczarkami, kolejna warstwa
natki z
pietruszki.Krok 6 . Wszystko należy zalać
sosem beszamelowym, do którego dodatkowo przeciskam dwa ząbki
czosnku dla podkreślenia walorów
smakowych i zdrowotnych :) Wierzch zapiekanki warto posypać tartym
żółtym serem, oczywiście najlepiej
mozzarellą.
Sos beszamelowy wykonuję wg takiego przepisu z innej strony internetowej, chociaż być może każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na jego przyrządzenie…
SOS BESZAMELOWY:Krok 1.
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.Krok 2. Do
masła wsypujemy
mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę.Krok 3. Do zasmażki wlewamy
mleko z
sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie
przyprawyKrok 4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.*
Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać. --> Pomocny film:Polecany
napój to oczywiście ŚWIEŻ O W YCISKANY SOK . Ja użyłam do mojego takich składników: ok. 6 średniej wielkości
marchewek, dwa
jabłka, jedną
gruszk ę, jedną
cytryn ę .