Wykonanie

Święta coraz bliżej, więc
pora na świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-)SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudru250 g
margaryny2
jajka2
żółtka1
cukier wanilinowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę
serową:1 kg
sera białego (polecam z wiaderka)1 1/2 szklanki
cukru200 g miękkiego
masła2
jajka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (bez
cukru)1/2 szklanki
mlekaaromat cytrynowy i
pomarańczowy (po 2 - 3 krople)2 kg
jabłek1/4 szklanki
wody2
galaretki cytrynowe lub
brzoskwinioweNa polewę100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej100 g miękkiego
masła2 - 3 łyżki
mlekasiekane
migdały
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej
margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż
margaryna połączy się z sypkimi składnikami tworząc grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy
jajka i
żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta.
Ser,
cukier,
masło i
jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie mieszamy.
Budyń rozrabiamy w
mleku, dolewamy do masy serowej i całość gotujemy do chwili aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (UWAGA: masa lubi się przypalać!). Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy aromaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka.Wlewamy
wodę i stawiamy na średnim palniku, podgrzewamy do chwili aż
jabłka się rozsmażą (jeśli macie z tym problem, mięknące
jabłka rozbijcie tłuczkiem do
ziemniaków i jeszcze przez chwilę rozsmażajcie). Do tak przygotowanych
jabłek wsypujemy
galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę
serową, przykładamy drugim blatem i na niego wykładamy
jabłka. Odstawiamy aż masy zastygną.Obie
czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, dolewamy
mleko i powoli rozpuszczamy, a następnie dodajemy
masło i podgrzewamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą całość. Polewamy ciasto.Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy
migdały i przez chwilę je przesuszamy cały czas mieszając. Posypujemy ciasto. (Gdy ciasto wystygnie możecie je wstawić na trochę do lodówki, będzie się lepiej kroiło).P.S.Pamiętajcie żeby te masy chwilę postały, zanim je wyłożycie, inaczej blaty za bardzo namiękną i ciasto nie będzie się dało wyjąć z formy :-(