ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 sierpnia 2014 r. Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato - owocuje już od początku lipca i sezon na to warzywo trwa aż do jesieni, co pozwala wypróbować cukinię w różnych wariantach i na różne sposoby. Pamiętajmy, że najsmaczniejsze są młode, nieprzerośnięte jeszcze warzywa, dzięki czemu praktycznie cała cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych warzywach dużą częśćzajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty. Cukinia doskonale smakuje zarówno duszona, grillowana jak i pieczona. Na blogu "bea w kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Uwielbiam zapiekanki, a połączenie cukinii z ziołowym sosem i chlebową posypką, wydało mi się szalenie oryginalne. Według mnie to danie ma same zalety, oczywiście nie chcę zachwalać na wyrost, bo nie o to tutaj chodzi. Niemniej dla smakoszy warzywnych wariacji, jest to raj dla podniebienia. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wspaniale. Mnie szczególnie urzekł sos ziołowy, przygotowany z tymianku, majeranku, listków mięty, natki pietruszki i czosnku. Znakomicie nadaje aromatu potrawie . Nie wykorzystałam go w całości, bo jest go dość sporo i nie uwierzycie, ale zajadam się kanapkami z tym właśnie sosem i jestem w siódmym niebie, pozostawia fantastyczny posmak. Kolejnym walorem jest chlebowa posypka, podsmażona z cebulką, pięknie zrumieniona, wymieszana z serem i cukinią sprawia, że zapiekanka rozpływa się w ustach. No mówię Wam poezja. Podałam jako danie obiadowe - polecam wszystkim, którzy uwielbiają zapiekanki i doceniają kompozycje warzyw i ziół:-)Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką" Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia . Energetyczna zapiekanka z cukinii z chlebową posypką! Takiej zapiekance trudno się oprzeć, jest smaczna, pożywna, doskonale zaspokaja wielki głód i nieposkromiony apetyt:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 5 minLiczba porcji: 3Składniki:cukinia : ok. 1 kgsól morska : do smakupokruszony miękisz chleba (najlepiej na zakwasie) wiejskiego, lekko czerstwego : 1 i 1/2 - 2 szklankioliwa/olej : 3 łyżkiposiekane szalotki : 3/4 szklanki (ok. 4-5)tarty ser typu gruyere (może być owczy - 3/4 szkl.): ok. 1 szklankazielony sos (przepis poniżej): ok. 1/4 szklankiświeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiZiołowy sos:listki tymianku : 1 łyżkamajeranek lub oregano : 1 łyżeczka (suszonego dodajemy o połowę mniej)listki mięty : 1/4 szklankinatka pietruszki : 1 szklankabazylia - opcjonalnie : listki z kilku gałązekczosnek : 3 ząbkioliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : ok. 1/2 szklankicytryna : 1/2 (sok+skórka)Przygotowanie:piekarnik nagrzewam do 200oCcukinię myję, osuszam i kroję na ok. 3 mm plasterkimieszam z 1 łyżeczką soli i odstawiam na około 10 minut, następnie odciskam sok (jeśli mamy czas, możemy je również pozostawić na ściereczce/ręczniku papierowym, by lekko podeschły)przekładam je do misyolej rozgrzewam w małym rondelku z grubym dnemszalotkę siekam i lekko rumienię, następnie dodaję rozdrobniony miękisz chleba, mieszam i smażę jeszcze chwilę, aż lekko się przyrumienizdejmuję z ognia w malakserze miksuję zioła, czosnek oraz otartą skórkę z cytryny, a następnie - stale miksując - powoli dodaję oliwędoprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytrynymieszam starty ser, połowę podsmażonego miękiszu chleba, mniej więcej połowę sosu ziołowego (resztę można podać do grillowanego mięsa, czy kanapki), doprawiam pieprzem i wszystko dokładnie mieszam z cukiniąprzekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałą chlebową "posypką" i piekę ok. 35 min., aż zapiekanka ładnie się zrumieni:-)
Smacznego:-)