Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 16 czerwca 2014 r. Słońce wysyła do nas intensywniejsze promyki, za oknem robi się cieplej, a my chętniej sięgamy po dania lekkie, łatwe i szybkie do przygotowania. Swój triumf święcą wszelkiego rodzaju sałatki, które przyrządzamy z ulubionych warzyw. Ostatnio sporo naczytałam się o brokułach, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności stworzenia czegoś pysznego właśnie z tym warzywem. Bo trzeba wiedzieć, że
brokuły to jednorocznerośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr). Jako pierwsi wyhodowali je Etruskowie (starożytny lud zamieszkujący półwysep Apeniński) - "geniusze warzywnictwa". Warzywa stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "wysokowartościowy produkt o niebanalnym smaku". Określane są mianem - zielony
kalafior lub
kapusta szparagowa i są bardzo cenne, ponieważ mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin - A (beta karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, minerałów - potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, siarka, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne.
Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkową zaletą jest ich odporność na przymrozki, dzięki
czemu dobrze się nadają do uprawy w naszym klimacie. W rankingach
warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafon, beta karoten, izotiocyjany i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Mając taki obraz dobroczynnego wpływu na organizm, nie można przejść obojętnie obok tych warzyw . Zanim jednak dokonamy zakupu koniecznie zwróćmy uwagę na główki kwiatowe, które powinny być świeże i intensywnie zielone lub o odcieniu zieleni przechodzącej w fiolet,
brokuły o
żółtym i brązowym zabarwieniu, świadczą, że warzywa są zbyt dojrzałe lub były przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Sprawdźmy łodygi i różyczki w zakamarkch, czy nie ma tam pleśni, wskazującej na zbyt długie i niewłaściwe przechowywanie. O świeżości
brokułów informuje nas również cięcie łodygi, które nadmiernie zeschnięte i przebarwione na brzegach również je deklasuje. Zakupione
brokuły trzeba umyć, to co napiszę może wydawać się
banalne, ale sposób mycia jest bardzo ważny. Myjemy je pod bieżącą
wodą, nigdy nie pozostawiamy ich w wodzie, ponieważ to powoduje przechodzenia do niej bioaktywnych związków, przez co warzywa stają się mniej wartościowe.
Brokuły podzieliłam na kilka mniejszych kawałków i ugotowałam na parze. To jest najbardziej korzystny sposób obróbki termicznej, pozwalający tym warzywom zachować piękną zieloną barwę i smak, a także cenne wartości odżywcze. Tak przygotowane
brokuły połączyłam z
sałatą rzymską,
kukurydzą i
jajkiem. Całość dopełniłam przepysznym sosem Cezara o wyrazistym
majonezowo-
musztardowym smaku i podałam z chrupiącą
bagietką. Kompozycja warzyw muśnięta sosem
daje taką symfonię smaków, że trudno przestać o niej myśleć, a dla miłośników
brokułów, to jest prawdziwa uczta :)))
Sałatka z
brokułami z sosem Cezara Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 14 czerwca .Wiosenna
sałatka z
brokułami z sosem Cezara! Aby wydobyć pełnię smaków,
sałatkę dobrze jest zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 7 min Łączny czas: 22 minLiczba porcji: 2-4 porcjeSkładniki:Przepis znalazłam tutaj :)))
brokuły : 1/2
jajka : 4
kukurydza : 100 g
sałata rzymska : 1/2 główkitarty
parmezan : 4 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczkiSos Cezara:
majonez : 6 łyżek
musztarda francuska lub zwykła : 2 łyżeczki
miód : 3 łyżeczki
sos worchester lub
sos sojowy : 2 łyżeczki
czosnek : 1 mały ząbek
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : szczyptaPrzygotowanie:
brokuła płuczę pod bieżącą
wodą, dzielę na kilka mniejszych kawałków i gotuję na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krótko przepłukuję zimną
wodąjajka wkładam do zagotowanej
wody, gotuję przez 7 minut, studzę i obieram ze skorupek, kroję na ćwiartki
kukurydzę odsączam
sałatę płuczę i siekam, wkładam do salaterki (można do pojedynczych miseczek)doprawiam
sola i
pieprzem, mieszamskładniki sosu miksuję blenderemdodaję
brokuły,
kukurydzę,
jajka, doprawiam
solą,
pieprzem i polewam sosem Cezaramożna posypać tartym
parmezanem :))

Smacznego !!!